Wethouder Eddie Förster en deelnemer Renze
Wethouder Eddie Förster en deelnemer Renze Foto: Michel Claessens

Nog twee weken tot Wings for Life Breda, en ook de wethouder rent mee

Door: Michel Claessens Algemeen

BREDA - Over twee weken is het zo ver: De Wings for Life World Run. Het internationale hardloopevenement komt op 5 mei weer naar Breda. Met het evenement wordt geld opgehaald voor onderzoek naar dwarslaesies. Ook wethouder Eddie Förster zal meedoen aan het evenement en hij hoopt dat zoveel mogelijk mensen zich bij hem aansluiten. “Als wethouder sport probeer ik iedere dag te zorgen dat zoveel mogelijk inwoners gaan sporten. Ik zie dat sport dé sleutel is om positiviteit te genereren. Ik ga zelf dus ook zeker meedoen”, aldus de wethouder.

Na acht jaar afwezigheid keert op 5 mei de Wings for Life World Run terug in Breda. Dit is een groot internationaal hardloopevenement waarmee geld wordt opgehaald voor onderzoek naar dwarslaesie. Wethouder Eddie Förster is erg blij met de komst van het evenement. Hij roept daarom zoveel mogelijk mensen op om zich voor het evenement in te schrijven. “Hoe gaaf zou het zijn als we echt heel veel deelnemers zouden hebben? Dat maakt de impact van dit evenement alleen maar groter. We hebben ook de intentie om dit evenement de komende jaren vaker te organiseren, maar dat begint natuurlijk wel met een hele mooie eerste editie.”

Uniek evenement

Volgens wethouder Förster heeft Breda zich de afgelopen jaren ontpopt als een echte hardloopstad en Wings for Life past daar goed bij. “We hebben bijvoorbeeld ook de jaarlijkse Singelloop en de lopen in de wijken en dorpen. Maar hoe ze Wings for Life hebben opgezet, is echt uniek. Bij andere evenementen loop je een bepaalde afstand, maar bij Wings for Life is er geen vaste eindstreep. De wedstrijd eindigt als je wordt ingehaald door de catcher car.”

Gemeente-team

De wethouder zal zelf ook meedoen aan Wings for Life. “Ik vind het als wethouder sport belangrijk om een stap naar voren te zetten en daarnaast vind ik het ook heel leuk om te doen,” vertelt Förster. Hij doet mee met een team van de gemeente waarvan ook wethouder Jeroen Bruijns en een aantal ambtenaren deel uitmaken. “Er werken heel veel mensen bij de gemeente en op het moment dat er een sportevenement wordt georganiseerd, vinden we het ook altijd tof om met een ambtenarenteam mee te doen. Dat hoeven we als gemeentebestuur eigenlijk niet eens aan te jagen. Het initiatief komt echt vanuit de ambtenaren zelf en daar ben ik ook best trots op. Bij bijna elke loop doet er wel een team van de gemeente mee,” aldus wethouder Förster.

Kernwaarde van Breda

Het evenement sluit volgens de wethouder goed aan bij de streefdoelen van de gemeente. “We zien in Breda dat het aantal mensen met overgewicht toeneemt en dat de gezondheid in specifieke wijken verslechtert. Met dit soort evenementen hopen wij mensen ook echt uit te dagen om meer te bewegen. Maar ik ben ook de wethouder van jeugdzorg en veiligheid en ik zie dat sport bij deze onderwerpen dé sleutel om positiviteit te genereren. Met sport zorgen we dat we hangjongeren een bezigheid geven. In kwetsbare wijken proberen we jongeren, die een niet al te beste start hebben gehad, doormiddel van sport weerbaarder te maken, positiviteit te geven en hen te leren hoe ze moeten omgaan met andere. Sport heeft dus in alle facetten een sleutelrol en zo’n hardloopevenement helpt om mensen te motiveren.”