Afbeelding
Foto: Michel Claessens

Ook derde kastanjeboom is verdwenen aan de Baronielaan

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA - Het is alweer een jaar geleden dat aan de Baronielaan twee van de vier monumentale kastanjes werden gekapt. Eigenlijk zouden er drie bomen verdwijnen, maar vanwege een broedende duif moest de kap van de derde boom worden uitgesteld. Tot vandaag.

Eind april 2023 zijn twee van de vier kastanjebomen aan de Baronielaan gekapt. Dat was nodig, omdat de bomen zodanig getroffen door ziektes dat het niet meer veilig was om ze te laten staan. Eigenlijk zouden daarom drie van de vier bomen moeten verdwijnen. Maar de derde boom kon slechts gedeeltelijk gekapt worden omdat er een duivennest in de boom zat. 

Tot vandaag. De duiven zijn uitgevlogen, daarom kon nu de derde boom helemaal gekapt worden. Vanochtend is de derde van de vier bomen tegen de vlakte gegaan. 

Het Engelbert van Nassauplantsoen gaat opnieuw worden ingericht. Het aanplanten van nieuwe bomen zal in het huidige plantseizoen niet meer gebeuren. “In de zomer kan er niet geplant worden, omdat dan de grond te droog is. Het planten van de nieuwe bomen gebeurt daarom najaar van 2024”, laat de gemeente weten.

Tekst gaat verder onder de foto


 Foto: Michel Claessens

Over de kastanjes

De kastanjes aan de Baronielaan zijn al sinds 1830 onderdeel van het Bredase straatbeeld. Ze hoorden daarmee tot de oudste bomen van de stad. De gemeente voerde de afgelopen jaren meerdere controles uit om de bomen zo goed mogelijk te onderhouden. Ook werden er zo nodig maatregelen genomen. Maar uit het vervolgonderzoek bleek dat de drie bomen zó ernstig waren aangetast door de kastanjebloedingsziekte en parasitaire schimmels, dat ze gekapt móesten worden. Door de vierde boom fors te snoeien kan deze wel nog een tijdje mee.