Wethouder Peter Bakker en directeur van Flibco Paul de Muynck
Wethouder Peter Bakker en directeur van Flibco Paul de Muynck Foto: BredaVandaag

Directe busverbinding tussen Breda en Belgische luchthavens van start

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA - Met het doorknippen van een groen lintje hebben wethouder Peter Bakker en Flibco directeur Paul de Muynck donderdagochtend de nieuwe busverbinding tussen Breda en luchthavens Zaventem en Charleroi geopend. Voortaan vertrekt er elf keer per dag een bus richting de Belgische luchthavens. “Dit is een aanwinst voor Breda, en sluit goed aan bij onze ambitie om een groene en gastvrije stad te zijn”, aldus wethouder Peter Bakker.

Wie naar luchthavens Brussel Zaventem of Charleroi wil reizen, kan voortaan gebruik maken van een directe busverbinding vanaf station Breda. Die verbinding is niet helemaal nieuw, want het concept werd in 2019 al gelanceerd. Dat was echter van korte duur. Vanwege de coronacrisis verdween de verbinding al snel weer. Tot vandaag. Nu, vijf jaar later, keert de verbinding terug. “En beter dan hij ooit geweest is”, vertelt Flibco directeur Paul de Muynck. “Voor corona reed de verbinding negen keer per dag naar Charleroi. Nu rijdt hij elf keer per dag naar Charleroi én Zaventem. In principe vertrekt er dus iedere anderhalf uur een bus.”

De Muynck ziet veel voordelen voor reizigers. “Met de trein kun je de vroegste vluchten die vanaf Charleroi vertrekken niet halen. Dat kan met onze busverbinding wel. We zetten reizigers echt voor de deur af. En niet onbelangrijk, het is ook een pak goedkoper dan een treinticket”, aldus de directeur van het Belgische bedrijf. 

Duurzaamheid

De busverbinding is een duurzaam vervoersalternatief voor de auto. Dat de bussen wel naar een luchthaven vertrekken, voelt echter minder duurzaam aan. “Maar mensen willen de wereld zien. En wanneer ze dan kiezen voor een reis per vliegtuig, dan is het nog steeds ontzettend mooi dat ze nu in hun vervoer naar de luchthaven een duurzame keuze kunnen maken”, aldus De Munyck. 

Tekst gaat verder onder de foto


Foto: BredaVandaag

Gastvrij

Wethouder Peter Bakker is blij met de komst van de nieuwe verbindingen van het Belgische bedrijf. “We hebben niet voor niets geïnvesteerd in een speciale internationale bushalte bij het station. Ik zie graag een groot aanbod van duurzame, internationale busverbindingen vanuit Breda. Want met een groot aanbod stimuleren we reizigers om duurzame keuzes te maken, en de auto te laten staan.” Hij is dan ook blij dat wanneer hij zijn reisplanner opent, de nieuwe busverbinding meteen in zijn reisadvies naar de Belgische luchthavens wordt opgenomen. “Dit is heel mooi voor Breda.”

Luchthavenvervoer

Flibco is een grote speler als het aankomt op luchthavenvervoer. In België vervoert het bedrijf twee miljoen reizigers per jaar van en naar luchthavens. En ook in Italië groeit het bedrijf. “Corona is voor ons echt een shock geweest. Ineens lagen alle luchthavens bijna stil. Maar ik ben heel trots dat we er gezond uit zijn gekomen. De wens om de verbinding vanuit Breda weer te gaan aanbieden was heel groot. Ik ben blij dat die wens vanaf vandaag weer uitkomt”, besluit De Muynck.

De bussen van Flibco rijden via Tilburg en Breda naar luchthavens Brussel Zaventem en Charleroi.