De Poolse president Duda en koning Willem-Alexander tijdens 75 jaar bevrijding in Breda.
De Poolse president Duda en koning Willem-Alexander tijdens 75 jaar bevrijding in Breda. Foto: Hanneke Marcelis

Breda trekt geld uit voor 80 jaar vrijheid, activiteiten gepland in oktober

Door: Olaf Knook Algemeen

BREDA -  De gemeente Breda heeft twee lokale stichtingen de opdracht gegeven om activiteiten te organiseren in het kader van 80 jaar bevrijding. Vanaf september viert Nederland dat de Tweede Wereldoorlog 80 jaar geleden eindigde. De Bredase activiteiten in oktober moeten bijdragen aan de boodschap ‘Breda brengt het samen’. Voor deze viering reserveert het stadsbestuur 60.000 euro.

Nederland viert in 2024 en 2025 dat de Tweede Wereldoorlog 80 jaar geleden ten einde kwam. Breda werd op 29 oktober 1944 bevrijd door de Eerste Poolse Pantserdivisie onder leiding van generaal Maczek. De officiële start van de viering van 80 jaar vrijheid in Brabant is in september in de gemeente Meierijstad.

‘Vrijheid is niet vanzelfsprekend’

Burgemeester Paul Depla en de wethouders vinden het belangrijk dat er aandacht wordt besteed aan de herdenking en viering van 80 jaar bevrijding van Breda. “Niet alleen omdat het belangrijk is stil te staan bij de geschiedenis door verhalen te blijven vertellen, maar ook met onze inwoners de vrijheid waarin we in Breda leven te vieren. De recente geschiedenis leert ons dat deze vrijheid niet vanzelfsprekend is.”

Voor het landelijke themajaar ‘80 jaar herdenken en vieren’ reserveert het college een bedrag van 60.000 euro. Twee lokale organisaties, Stichting Generaal Maczek Memorial en Stichting Freedom You Pass, krijgen de opdracht van de gemeente om activiteiten te organiseren ‘die bijdragen aan de kernboodschap Breda brengt het samen‘. Hierbij wordt de focus gelegd op het verhaal van de Poolse bevrijders en de betekenis van vrijheid vandaag de dag.

Tekst gaat verder onder de foto.


De Poolse president Duda, koning Willem-Alexander en burgemeester Paul Depla  - Perry Roovers

Activiteiten in oktober

De gemeente Breda wil dat alle Bredanaars actief worden betrokken bij de activiteiten die gaan plaatsvinden in oktober. De Stichting Generaal Maczek Memorial gaat activiteiten organiseren rondom het weekend van 26 en 27 oktober. Dit doen ze met een internationale en Poolse insteek.

Stichting Freedom You Pass On organiseert op 29 oktober, de dag dat Breda werd bevrijd, het evenement About Freedom. About Freedom deelt verhalen over vrijheid van ver over de grenzen tot dichtbij huis door middel van internationale short films, keukentafelgesprekken en lespakketten.

75 jaar bevrijding

De viering van 75 jaar bevrijding werd vijf jaar geleden in Breda gevierd met een bezoek van koning Willem-Alexander en de Poolse president Duda. Dat bezoek werd afgesloten op de Grote Markt, waar een grote parade van militaire voertuigen door de stad trok. De markt raakte toen overvol met mensen.