Afbeelding
Foto: Edwin Wiekens

Nieuwe naam én kunstwerk voor parkeergarage Concordiastraat

Door: Michel Claessens Algemeen Uitgelicht

BREDA - De parkeergarage Concordiastraat heeft een nieuwe naam. Voortaan heet de oudste parkeergarage van Breda ‘OranjeZuid’. Daarmee wordt de wens van de ondernemers uit het gelijknamige winkelgebied vervuld. En behalve een nieuwe naam, heeft de parkeergarage ook een nieuw uiterlijk. Woensdagavond werd aan de gevel een opvallende Blind Wall van maar liefst 53 meter onthuld.

Parkeergarage Oranje Zuid. Dat is sinds woensdagavond de nieuwe naam van de parkeergarage aan de Concordiastraat. De eer was aan wethouder Jeroen Bruijns om het naambord officieel te onthullen. De naamsverandering was een nadrukkelijke wens van de ondernemers uit het winkelgebied dat loopt van het Van Coothplein tot en met de Ginnekenweg. “Een aantal jaar geleden klopten de ondernemers uit Oranje Zuid bij ons aan met de vraag hoe we dit winkelgebied zichtbaarder kunnen maken. De naamsverandering van de parkeergarage is één van de manieren waarop we dit doen.” 

Zichtbaarheid en naamsbekendheid

Coen Bastiaanse (voorzitter van de Stichting BIZ Wilhelminastraat en bestuurslid van het Ondernemersfonds) is blij met de nieuwe naam en uitstraling. “In Oranje Zuid zitten veel speciaalzaken. We hebben dan ook veel bezoekers die van verder weg komen om onze winkels te bezoeken. Die mensen komen vaak met de auto. Hun bezoek aan onze winkels begint dan ook met het parkeren van de auto. De aansprekende nieuwe naam en fraaie Blind Wall maken daarom ook de winkelervaring prettiger. Als winkeliers zetten we ons zelf uiteraard ook actief in om de nieuwe naam snel bij iedereen bekend te maken. We hopen dat we hierdoor ook het gebruik van de garage kunnen promoten zodat het rustiger en veiliger wordt op straat tijdens drukke winkelmomenten. 


Wethouder Bruijns en Coen Bastiaanse   Foto: Edwin Wiekens

De winkeliers van Oranje Zuid willen de bekendheid van het gebied graag vergroten. Zo gebeurt het regelmatig dat bezoekers van de binnenstad omkeren wanneer ze aan het einde van de Ginnekenstraat zijn. Dat terwijl de ondernemers van Oranje Zuid graag willen dat zij via het Van Coothplein hun winkelgebied in wandelen. “Mensen die hier niet bekend zijn en naar de stad komen, lopen vaak niet verder dan het Van Coothplein. Terwijl als ze dan toch eens bij ons door de straat lopen, ze gelijk zoiets hebben van ‘goh, wat een hartstikke leuk gebied is dit eigenlijk. We hopen dat de nieuwe naam en het nieuwe uiterlijk van de parkeergarage de zichtbaarheid en bekendheid van het winkelgebied te vergroot”.

Blind Wall

Dankzij een gloednieuwe Blind Wall van 53 meter heeft parkeergarage Oranje Zuid niet alleen een nieuwe naam, maar ook een totaal nieuw uiterlijk. Het oude geveldoek van Aron Vellekoop Léon dat de parkeergarage sierde was door weersinvloeden aan vernieuwing toe. Het nieuwe geveldoek dat woensdagavond werd onthuld is ontworpen door het kunstenaarscollectief SMACK. De kunstenaars hebben het kunstwerk ontwikkeld met behulp van AI. Het is geïnspireerd op de beroemde Tuin der Lusten die Jheronimus Bosch schilderde in opdracht van de Nassaus. “Royal Roots noemen wij dat. Eigenlijk hebben al onze parkeergarages uitingen van kunst. Kunst zegt iets over wie we zijn, en een van de gezichten van Breda is dat van een Oranje stad. Daar past dit kunstwerk prachtig bij, en door het gebruik van AI laat het ook onze innovatieve kant zien,”  legt wethouder Bruijns uit. 

De wethouder verwacht dat de Blind Wall zal bijdragen aan het breder bekend maken van het winkelgebied. “Doordat deze garage onderdeel is geworden van de route van de Blind Walls Gallery, trekt het ook weer meer bezoekers naar dit gebied.” 

Tekst gaat verder onder de foto


Blind Wall Parkeergarage Oranje Zuid - Foto: Michel Claessens

Fietsenstalling Oranje-Zuid

De parkeergarage aan de Concordiastraat 13 staat al sinds 1968 in het hart van Breda en heeft 455 parkeerplaatsen. Vanaf dit weekend is de naam van de parkeergarage op alle borden in de stad gewijzigd. Dit wordt ook gedaan op websites en navigatie-apps. Het is overigens niet de eerste keer dat de parkeergarage aan de Concordiastraat een nieuwe naam krijgt. De oorspronkelijke naam was Centrumgarage.