Korelmolen de Hoop in Bavel
Korelmolen de Hoop in Bavel Foto: prive

Deze molens kun je dit weekend bezoeken tijdens de Nationale Molendagen

Algemeen

BAVEL/ULVENHOUT - Vereniging De Hollandsche Molen organiseert dit weekend de Nationale Molendagen. Tijdens dit jaarlijkse evenement kunnen bezoekers een kijkje nemen in de molens en wat meer leren over dit culturele erfgoed. Ook in de gemeente Breda zijn twee molens te bezoeken tijdens de Molendagen. De Korenbloem in Ulvenhout en De Hoop in Bavel openen dit weekend de deuren voor het publiek.

De Korenbloem

Een van de molens die te bezoeken zijn tijdens de Molendagen is De Korenbloem in Ulvenhout. De molen is zaterdag van 09:00 tot 16:00 uur geopend voor publiek en dat is de molen tevens elke zaterdag. “Onze molen is wekelijks en gratis te bezoeken. Wij willen graag aan de mensen laten zien hoe het vroeger ging en hoe mooi het eigenlijk is”, aldus molenaar en beheerder, Eric van der Westerlaken. 

Lange tijd in de familie

De familie van Eric deelt een lange geschiedenis met De Korenbloem. De molen is namelijk al sinds 1914 in het bezit van de familie Westerlaken.  Maar omdat het steeds lastiger werd om de molen in particulier bezit te behouden, werd deze eind jaren ‘90 ondergebracht in een stichting. “Mijn vader was toen de eigenaar van de molen, maar die kwam op leeftijd en had toch zoiets van ‘we moeten er wel maar iets mee gaan doen’. Ik hielp mijn vader toen al en in overleg hebben wij toen besloten om de molen in een stichting onder te brengen.”

Nog altijd draai- en maalvaardig 

Als beheerder van de stichting zet Eric zich, net als zijn vader, in voor het behoud van dit stukje cultureel erfgoed. “De molen is nog steeds draai- en maalvaardig en in september heeft de molen ook nog nieuwe wieken gekregen. We kunnen hem dus gewoon wekelijks laten draaien en de rogge, spelt en tarwe die we malen, verkopen we dan weer aan mensen die daar brood van bakken.”

Met een kledingwinkeltje bij de molen probeert de stichting ook wat extra geld in het laatje te brengen. Voor het reguliere onderhoud krijgt de stichting voldoende subsidies maar voor grotere restauraties zoals het vervangen van de wieken zijn ze afhankelijk van donaties en extra inkomsten. “Voor zoiets ben je wel een jaar of twee bezig om de middelen bij elkaar te sprokkelen. We gaan bijvoorbeeld nog een barbecue organiseren voor de mensen die hebben bijgedragen aan de nieuwe wieken.”

De Hoop

Ook De Hoop, beter bekend als de Molen van Bavel, is deze zondag tijdens de Molendagen vrijblijvend te bezoeken. Van 10:30 uur tot 16:30 uur wordt er door erkende gidsen uitleg gegeven over de nog steeds draaiende en maalvaardige korenmolen. “Onze gidsen verzorgen dit met behulp van educatief materiaal, geleverd door de Hollandse Molen. De opbrengsten van de rondleidingen en verkoop van de molenproducten zijn geheel voor het onderhoud van de molen”, aldus de stichting de Molen van Bavel.

Active gemeenschap

Ton Meesters is de molenaar van de Bavelse molen. Hij krijgt daarbij hulp van Henk Gooijers, die in opleiding is vanuit het Gilde van Vrijwillige Molenaars. In 2023 ontving Ton ter ere van zijn onuitputtelijke inzet voor de molen een onderscheiding van de Hollandse Molen uit handen van Burgemeester Depla van Breda.

De stichting die de Molen van Bavel beheert, is grotendeels afhankelijk van subsidies. Maar ook de vrijwilligers en Vrienden van de Molen leveren een belangrijke bijdrage aan het onderhoud van dit stukje cultureel erfgoed. De actieve inzet van de gemeenschap is volgens de stichting iets dat goed past bij hun lijfspreuk. “De Bavelse Molen is van ons allemaal.”