Afbeelding
Foto: © 2022 Fotografie Chris Kooistra, Henny van Riel

Spanjaardsgat Orkestfestival is trots op 5-daags programma: ‘We hebben mooie namen’

Door: Hanneke Marcelis Cultuur

BREDA - Over een paar weken is het weer zo ver: Het Spanjaardsgat Orkestfestival. In het weekend na Pinksteren is vijf dagen lang op de pontons in de Haven muziek van orkesten en bands te horen. Het festival zet in op laagdrempeligheid, om zo haar missie te bereiken: Zoveel mogelijk publiek enthousiasmeren over orkestmuziek. “Het is een programma voor jong en oud. En niet onbelangrijk: Alle concerten zijn gratis toegankelijk”, vertelt Cindy Roelandt. 

De populariteit van het bespelen van een instrument neemt af. Orkesten komen steeds moeilijker aan nieuwe leden. En dat is zonde, vinden de mensen achter het Spanjaardsgat Orkestfestival. Hun missie is duidelijk: “We gaan orkesten weer onweerstaanbaar maken voor de huidige èn nieuwe generaties musici èn voor publiek”, aldus Roelandt. En dat doen zij met een uitgebreid programma tijdens het Spanjaardsgat Orkestfestival dat plaatsvindt van 22 tot en met 26 mei.

Nadruk op lokale muzikanten

Het programma is inmiddels rond. Voorzitter Cindy Roelandt is er ontzettend blij mee. “We hebben hele mooie namen op ons programma staan. De nadruk ligt op orkesten en muzikanten uit de regio en de stad Breda. En we mikken met ons programma op alle doelgroepen, van jong tot oud. Er zitten zeker geen ‘moeilijke’ concerten tussen. Het is brede en herkenbare muziek die voor iedereen leuk is. Verder zijn we er natuurlijk trots op dat alle concerten gratis toegankelijk zijn.”

Programma

De woensdag start met een concert speciaal voor basisschoolleerlingen. Er wordt twee keer opgetreden voor 200 leerlingen, waarbij Frisse Oren & Wirwar producties muziek combineert met acrobatiek. “De jeugd heeft de toekomst. Dus als we het bespelen van een instrument willen bevorderen, dan moeten we bij de jeugd beginnen. Daarbij is het belangrijk dat de muziek ook overkomt op deze jonge doelgroep. Alleen luisteren vergt best veel voor kinderen en daarom is de combinatie met acrobatiek enorm leuk”, legt Roelandt uit.

Woensdagavond staat de Marinierskapel ft. Brigitte Heitzer (van o.a. Mama Mia) op het programma. Donderdag speelt het Militair Academie Orkest met Edsilia Rombley en Jan van Duikeren (o.a. van Candy Dulfer). Vrijdag zijn het Amor Musae, BOSCO Jazz & Pop-orchestra, Ghislaine en Bas van der Vlies die op de pontons staan. “BOSCO is natuurlijk heel tof om in het programma te hebben. Ze hebben veel bekendheid gekregen dankzij hun deelname aan Battle of the Bands. Het is een Bredase groep, dus hoe leuk is het om hen op een Bredaas podium te zien en te horen.”

Zaterdag

Voor de zaterdagochtend en -middag geeft het Spanjaardsgat Orkestfestival het podium aan Nieuwe Veste. “Dat vinden we heel belangrijk. We streven er naar om meer samen te gaan werken met partijen uit de stad, en om jeugd te betrekken. Met de samenwerking met Nieuwe Veste slaan we dus twee vliegen in één klap. Nieuwe Veste heeft een eigen orkest dat komt optreden.”

“Zaterdagavond wilden we niet een statig orkest op het podium zetten, omdat het juist een bruisende stapavond is in de stad. Daarom hebben we gekozen voor drie bands. Dat past meer in de sfeer van de avond en het publiek. Prime Classic Rock, 100% Katoen en Wicked gaan deze avond vullen met grote hits van de seventies tot nu. Dan moet je dus denken in de stijl van de top2000. Bohemian Rhapsody zal zeker niet ontbreken”, licht Roelandt toe bij dit programmaonderdeel. ”Met de bands doen standaard 4 strijkers, 6 blazers en 4 achtergrondzangers en -zangeressen mee. Zo blijven de optredens goed aansluiten op onze missie om orkestmuziek te promoten.”

Het Spanjaardsgatfestival eindigt zondag met o.a. het Nationaal Jeugd Fanfare Orkest en Orkest ZUID.

Arrangementen

Alle concerten van het Spanjaardsgat Orkestfestival zijn gratis toegankelijk. Wel wordt gewerkt met betaalde arrangementen. “Wie graag vooraan wil zitten of vanaf het VIP-deck met een hapje en drankje wil genieten van het festival kan kaarten voor een arrangement kopen. Zo kan iedereen het festival beleven zoals hij wenst. En de arrangementen zijn voor ons belangrijk om de begroting rond te krijgen”, legt Roelandt uit. “Daarbij wil ik ook onze samenwerking met het Breda Jazz Festival en Spinola benoemen. Samen dragen we diverse kosten, wat het voor ons haalbaar maakt om dit gratis toegankelijke festival te organiseren.”

Meer informatie over de arrangementen vind je op www.hetspanjaardsgat.nl/arrangementen