Afbeelding
Foto: Henk Voermans

Uitgelicht: Deze optredens vinden vrijdag plaats op het Breda Jazz Festival

Door: Hanneke Marcelis Cultuur

BREDA - Het Breda Jazz Festival is in volle gang. Van donderdag tot en met zondag kunnen Bredanaars genieten van ruim 200 concerten op 23 verschillende locaties.

Donderdag 9 mei werd het Breda Jazz Festival officieel geopend. Mede dankzij het goede weer kan de 52 editie van het festival rekenen op grote drukte rondom de podia. 

Wij lichten een aantal optredens en activiteiten van vrijdag 10 mei voor je uit. 

De pluutjes parade
De pluutjesparade is een bekend onderdeel van het festival. Het is een traditie uit New Orleans dat looporkesten worden voorgegaan door iemand met een paraplu. Kinderen kunnen op de vrijdag van het festival hun paraplu versieren bij Nieuwe Veste, en van daaruit samen met het looporkest naar het Kerkplein wandelen. Daar treden op dat moment verschillende schoolbands op. Het knutselen start om 11:00 uur, en van 12:30 uur tot 13:00 uur trekt de Pluutjes Parade door de stad.

Bredase schoolbands op het Kerkplein
Deze ochtend bewijzen 5 Bredase schoolbands dat jazz eigenlijk helemaal niet ver van de beleving van jongeren staat. Bands van Curio, Mencia, OLV, Stedelijk Gymnasium en Markenhage brengen hun eigen jazzimpressies ten gehore. Dat gebeurt om 11:00 uur tot 13:00 uur op het Kerkplein.

BOSCO
Op het Riant-Stoutenbeek podium op de Grote Markt staat om 19.15 uur BOSCO ft Johnny Rosenberg op het programma. Jazz en pop orkest BOSCO werd in 2003 opgericht door de Bredase trompettist, arrangeur en producer Daan Bogers. De band groeide in korte tijd uit tot een veelgevraagd collectief dat zowel jongere als oudere toeschouwers wist te boeien. De veelzijdigheid van BOSCO bracht de band op vele plekken: van Paaspop tot Concert at Sea. Van theatertours tot televisie-optredens en van TivoliVredenburg tot de Effenaar.

Workshop Swing/Lindyhop
SwingCityBreda is een groep enthousiaste swingdansers met een missie: Breda en omgeving laten kennis maken met Lindy Hop, de energieke Swing jazz partnerdans uit de jaren 1930-50. Om 14.45 uur vindt de workshop plaats op het Kasteelplein.

Het volledige programma van het Breda Jazz Festival vind je op de website van Breda Jazz Festival.