menu

Nieuws

Veel rumoer rond bomenkap Ulvenhoutse bos

archieffoto Wijnand Nijs
Marc de Vries

ULVENHOUT – Er moeten duizenden bomen verdwijnen uit het Ulvenhoutse Voorbos. Dit staat vastgesteld in het reguliere onderhoud van Staatsbosbeheer en de Europese lijst Natura 2000 voor beschermde natuurgebieden. Naast het moeizame verloop van de kap zijn ook sommige omwonenden tegen het bomenrooien.

Al vanaf de start van de plannen protesteren bewoners van Ulvenhout tegen de bomenkap. Staatsbosbeheer organiseerde rondleidingen door het bos om geschrokken bewoners gerust te stellen en duidelijk te maken waar de noodzaak vandaan komt. “Hierna hadden veel inwoners wel begrip voor de situatie”, aldus boswachter Anneke Oomes.

Een kleine groep bewoners is het echter nog steeds niet eens met de plannen. Zij vinden dat het huidige bos niet aangetast mag worden. Peter van Iersel en Wim Heijs vertegenwoordigen deze groep.

De doelstellingen binnen het beheerplan Natura 2000 zijn om oerbos en oernatuurgebieden in Europa te herstellen. Het Voorbos wordt hierbij ook gezien als een zeldzaam natuurgebied. De plannen van Natura 2000 liepen vertragingen op, waarna Staatsbosbeheer besloot half augustus zelf met de kap te beginnen.

Inmiddels is ongeveer 65 procent van de uitgekozen bomen gekapt, maar de werkzaamheden liggen vanaf half september al stil. “De grond werd te nat en we zouden teveel kapot maken als de bodem te veel belasten”, vertelt Oomes.

Staatsbosbeheer hoopt nu op een koude en droge winter. Dan zou de kap vervolgd kunnen worden. “Als het gaat sneeuwen en regenen moeten we nog lang wachten”, volgens Oomes. “Dan komt na de winter eerst het broedseizoen nog, waardoor we pas in de zomer weer verder zouden kunnen.”

De bomen die gekapt worden zijn met name uitheemse soorten als Amerikaanse eiken en verschillende typen dennenbomen. Op deze manier probeert Staatsbosbeheer de natuurlijke vegetatie van het bos te laten terugkeren.

Volgens Oomes staan er een paar hele bijzondere bomen en planten in het Voorbos. “Europa is het hier ook mee eens blijkt uit Natura 2000. We kijken bij de hervorming van het Voorbos vooral naar de natuurlijke vegetatie, oftewel: hoe zou het bos eruit zien zonder menselijk ingrijpen?”, vertelt Oomes.

Oomes vertelt dat de waterstand in het Voorbos niet hoog genoeg is. “Nu krijgt de natuurlijke vegetatie te weinig water omdat de bomen alles uit de grond opnemen. Daarnaast krijgen bloemen en planten te weinig zonlicht.”

Staatsbosbeheer denkt dat na uitleg van hun kant de onrust in Ulvenhout weg genomen kan worden. “We hebben toen hun verhaal kunnen aanhoren. Maandag 18 oktober zullen wij ons verhaal doen. Ik verwacht dat ze daarna begrip zullen hebben voor de hele kwestie.”