menu

Nieuws

'Maczek Memorial' komt voor 2019 aan Ettensebaan

Generaal Maczek Tulp
Bredavandaag logo
redactie

BREDA - Het mag geen museum heten, maar de kans dat Breda weer een herdenkingspand krijgt als opvolger van het Maczek Museum is groot. Als het aan B en W ligt, verrijst deze Maczek Memorial bij het Poolse Militaire Ereveld aan de Ettensebaan. 

Het gebouw moet klaar zijn voor 2019, exact 75 jaar nadat Breda door de Eerste Poolse Pantserdivisie onder leiding van generaal Stanislaw Maczek werd bevrijd. Het stadsbestuur zelf trekt twee ton uit voor het realiseren van de memorial, zo maakten B en W dinsdag bekend bij de presentatie van de Voorjaarsnota 2017. Andere partijen betalen mee.

De Maczek Memorial wordt echt een pand, waar je in kunt, en waar exposities worden gehouden. Maar het zal geen traditioneel oorlogsmuseum worden, zoals het inmiddels gesloten Maczek Museum was. “Het zal een plek worden, waarin het bredere verhaal van de Poolse bevrijders aan bod komt”, zei wethouder Marianne de Bie (cultuur).

Het V-fonds (Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg) is bereid mee te betalen. Ook de Poolse regering steunt het plan. Daarom reist een delegatie van het Bredase stadsbestuur komende week voor een lobbybezoek naar Warschau en zusterstad Wroclaw. “De Polen willen serieus mee betalen”, zegt wethouder Marianne de Bie (Cultuur). “De Maczek Memorial komt echt een flinke stap dichter bij.”

Het Maczek Museum was vroeger gevestigd aan de Vogelenzanglaan in Breda en had ook nog tijdelijk onderdak bij de Trip van Zoudtlandtkazerne. Mede vanwege geldgebrek is het museum gesloten. Generaal Maczek ligt zelf begraven op het Poolse Ereveld aan de Ettensebaan.