menu

Nieuws

Depla genomineerd voor Duidelijketaalprijs 2018

foto
Wijnand Nijs
Depla bij zijn installatie drie jaar geleden.
Wijnand Nijs

BREDA/AMSTERDAM – De Bredase burgemeester Paul Depla is een van de genomineerden voor de Duidelijketaalprijs van het Taalcentrum-VU. De prijs wordt dit jaar toegekend aan een burgemeester.

Een onderzoeksjury heeft uit een longlist van burgemeesters van de 25 grootste gemeenten van Nederland acht kandidaten geselecteerd. De genomineerden zijn naast Depla: Ahmed Aboutaleb (Rotterdam), Pauline Krikke (Den Haag), Jan van Zanen (Utrecht), John Jorritsma (Eindhoven), Hubert Bruls (Nijmegen), Onno van Veldhuizen (Enschede) en Ahmed Marcouch (Arnhem).

De jury, onder leiding van universitair docent aan de VU C. Beukeboom, bepaalt aan de hand van taalkundig onderzoek wie de winnaar wordt van de tiende editie van de Duidelijketaalprijs. De genomineerden worden geanalyseerd op basis van een groot aantal taalcriteria, om te bepalen wie haar of zijn boodschap het duidelijkst weet over te brengen op een groot publiek. Belangrijke voorwaarden voor selectie zijn de algemene bekendheid van de burgemeester, het aantal media-optredens (voor de analyseerbaarheid) en de eis van voldoende diversiteit.

De Duidelijketaalprijs is door het Taalcentrum-VU in het leven geroepen om duidelijk taalgebruik uit te lichten en te belonen. Eerdere winnaars waren Alexander Pechtold, Mark van Bommel, Anita Witzier, Wim Anker, Jeroen Dijsselbloem (voor zijn Engels), Michel Mulder, Marco Verhoef en Bas Haring.

De winnaar wordt in de tweede helft van mei bekendgemaakt.