De nieuwbouw van Amphia, eind mei 2018.
De nieuwbouw van Amphia, eind mei 2018. Foto: Wijnand Nijs
fotoalbum

Een kijkje bij de ziekenhuiszorg van morgen

Door: Wijnand Nijs Algemeen

BREDA - Amphia bouwt. Tijdens de open dag en tevens de dag van de bouw afgelopen zaterdag, hebben honderden belangstellenden al kunnen zien wat dat betekent. En hoe ver de bouw is. Roel de Vos, als programmadirecteur Nieuw Amphia verantwoordelijk voor de zorg- en werkprocessen van het nieuwe Amphia, vertelt tijdens een rondleiding over de bouw en de zorg die daarbij hoort.

De zorg in een ziekenhuis, dat lijkt een inkoppertje. Maar dat is niet zo. De werkwijze is echt anders, benadrukt hij. De zorg is verdeeld in vier thema’s in de nieuwbouw en één thema in de bestaande bouw, met elk een eigen vleugel. In de nieuwbouw komt het interventiegebouw, met acute zorg, de spoedeisende hulp, operatiekamers en de huisartsenpost, de oncologie-vleugel, hart- en vaat-vleugel ,het vrouw-moeder-kindbouwdeel met onder andere verloskunde en kindergeneeskunde. In de bestaande bouw komt een ingrepencentrum.

Patiënt

“De patiënt staat centraal, dat betekent dat alle zorgprofessionals dus in dat gebouw zitten. De patiënt hoeft daarom niet zelf het hele ziekenhuis door voor contacten met zorgprofessionals, maar deze organiseren zich bij de patiënt”, geeft De Vos aan.

Het is de taak van De Vos en zijn programmateam, in afstemming met de cliëntenraad en patiëntverenigingen, ervoor te zorgen dat alle meer dan 4500 medewerkers, vrijwilligers en medisch specialisten van Amphia betrokken zijn bij die nieuwe manier van werken. “We hebben zo’n zestig werkgroepen, waarin medewerkers en artsen al geruime tijd praten over hoe het dadelijk in het nieuwe ziekenhuis gaat.”

Acute zorg

Het ‘bestaande’ en het nieuwe ziekenhuis krijgen ieder een eigen profiel. “Het is over het algemeen de complexe en acute zorg die hier in de nieuwbouw zit.” In de bestaande bouw, die eveneens onder handen wordt genomen, komt de laagcomplexe en veelal planbare zorg. “Daarbij gaat het bijvoorbeeld om orthopedische ingrepen, maar ook om staaroperaties.”

Andere logistiek

De reden voor dit onderscheid? “De logistiek is heel anders. Patiënten waarvan de zorg goed planbaar is, kunnen veel sneller achter elkaar behandeld worden dan patiënten die acuut en complexe zorg nodig hebben. Daarvan weten we vooraf niet wanneer een patiënt zich aandient en hoe lang een operatie duurt”, geeft De Vos aan.

Bij de gesprekken die hij voert met medisch specialisten, verpleegkundigen en het management, doet hij zijn voordeel met zijn achtergrond. De Vos begon als verpleegkundige in Amphia en deed daarna een studie Beleid en Management in de Gezondheidszorg, waarna hij onder meer divisiemanager was.


Bouw
En dan de bouw. Die vordert voorspoedig. Tijdens de rondleiding zijn de verschillende stadia van de nieuwbouw goed te zien. De meer dan tweehonderd bouwvakkers op de verschillende plaatsen werken aan de bouw en afbouw.

Aan de kant van Sportpark zit de ingang voor de huisartsenpost. Daar kunnen vier ambulances tegelijkertijd terecht voor het afleveren van patiënten met spoedeisende hulp. “Aan deze kant, dicht bij het vrouw-moeder-kind-bouwdeel, komen ook de vrouwen aan die moeten bevallen”, vertelt De Vos. “Dat betekent dat ze zo op hun afdeling zijn en niet het hele ziekenhuis door hoeven.”

Veel daglicht
Wat verder opvalt? Door de opdeling in vier gebouwen is er veel daglicht. “Sowieso zitten alle patiëntenkamers, allemaal éénpersoons, aan de buitenzijdes. Ze hebben allemaal daglicht”, vertelt hij. En de muren zijn aan de binnenkant richting raam zo gebouwd dat je vanuit de kamer goed naar buiten kunt kijken.

In de totale nieuwbouw zitten zestien operatiekamers. Een aantal daarvan is al ver gereed. In één operatiekamer hangen zelfs de pendels al waar de medische apparatuur aan wordt bevestigd. Tevens zal het ziekenhuis gaan beschikken over twee hybride operatiekamers, die ingericht gaan worden voor complexe ingrepen, zoals de robotchirurgie. In de bestaande bouw zijn straks nog eens zes operatiekamers.

Het ziekenhuis moet straks bij oplevering gereed zijn voor de zorg die in de toekomst nodig is. “Het plan voor dit ziekenhuis is vijf jaar geleden ontworpen, maar de inzichten en de zorg veranderen natuurlijk steeds”, vertelt De Vos. “Zaak is het gebouw zo flexibel te maken, dat het kan meeveranderen.”

Scheiding

Waar bij de bouw extra op gelet is: de scheiding van de verschillende stromen in het gebouw. Onder de grond is een enorme brede en lange tunnelgang waar de bevoorrading van de vier verschillende bouwdelen plaatsvindt. “De bezoekers komen door de middengang en worden zo naar de afdelingen geleid.” Zo is er ook voor de patiënten die naar operatiekamers worden gevoerd een aparte gang.

Om te zorgen dat de zorg op de meer dan vijfhonderd eenpersoonskamers straks op orde is, wordt het personeel na oplevering getraind en kunnen ze nog een half jaar testen en oefenen voor de patiënten komen. Dat is nodig omdat zorgverlenen op éénpersoonskamers een andere werkwijze behoeft dan het werken op meerpersoonskamers. “Zo zullen medewerkers aan moeten kloppen, voordat ze de kamer betreden.”

Dat is ook de gedachte aan de inrichting van de afdelingen. “Daarom hebben we ook kasten gemaakt op elke gang waarin materialen zitten die verpleegkundigen op de kamers nodig hebben, zodat ze niet elke keer ver hoeven te lopen.”

Opening voorjaar 2020

Maar voor het zover is, wordt er nog flink doorgebouwd. “Het lijkt erop dat we de planning gaan halen”, vertelt De Vos. Dat betekent dat de bouw over ongeveer een jaar gereed is, waarna we eind 2019 het nieuwe ziekenhuis in gebruik gaan nemen. De officiële opening volgt in het voorjaar 2020.



 

De nieuwbouw van Amphia, eind mei 2018.
De nieuwbouw van Amphia, eind mei 2018.
De nieuwbouw van Amphia, eind mei 2018.
De nieuwbouw van Amphia, eind mei 2018.
De nieuwbouw van Amphia, eind mei 2018.
De nieuwbouw van Amphia, eind mei 2018.
De nieuwbouw van Amphia, eind mei 2018.
De nieuwbouw van Amphia, eind mei 2018.
De nieuwbouw van Amphia, eind mei 2018.
De nieuwbouw van Amphia, eind mei 2018.
De nieuwbouw van Amphia, eind mei 2018.
De nieuwbouw van Amphia, eind mei 2018. In een vitrinekast bij de ingang liggen archeologische vondsten, zoals deze kogel uit de Spaanse tijd.