Mieren 'oogsten' de honingdauw. Tegelijkertijd zorgt het voor een plakkerig laagje.
Mieren 'oogsten' de honingdauw. Tegelijkertijd zorgt het voor een plakkerig laagje. Foto: Flickr

Zomer: je auto plakt, hoe kan dat?

Door: Guus Arnouts Algemeen

BREDA - De zomer nadert en dat betekent ook dat 'honingdauw' terugkeert. Het goedje, wat door (blad)luizen wordt afgescheiden, legt over menig auto en boom een plakkerige waas. Ook in Breda zijn er meerdere plekken niet bespaard gebleven van zo'n laagje. 

"Met het warme weer van een paar weken geleden zagen we de meldingen toenemen", zegt een woordvoerder van gemeente Breda. "Op dit moment is het weer relatief rustig. Dat kan te maken hebben met het afnemen van de temperaturen en met wat regenbuien van de afgelopen dagen, want zodra er een regenbui valt is de overlast weer weg."

Niet waarschuwen
Waarschuwen voor honingdauw zoals in Oosterhout doet de gemeente in Breda niet. "Wel streven we naar een zo groot mogelijke biodiversiteit", vertelt de woordvoerder. Zo eten mussen bijvoorbeeld de luizen. We streven naar goede leefomstandigheden voor de mussenkolonies in onze gemeente."

Rekening houden met boomsoorten
De gemeente houdt zoveel mogelijk rekening met de boomsoorten die ze planten. "Een mooi voorbeeld daarvan zijn de lindes die langs de Baronielaan worden geplant", zegt de woordvoerder. "Die zijn in principe ook luis-onvriendelijk, maar met de hitte van de afgelopen weken kan ook daar honingdauw ontstaan. Dat is nou eenmaal niet te voorkomen."