Vlinders op de muur in de Tuinzigtlaan
Vlinders op de muur in de Tuinzigtlaan Foto: Guus Arnouts

Een project om blinde muren in Breda kleur te geven

Door: Guus Arnouts Algemeen

BREDA - Met het Blind Walls Project zorgen verschillende kunstenaars en schilders voor het kleuren en opvrolijken van blinde muren door heel de stad. Zo ook de Franse schilder Youri die aan een project met drie grote vlinders werkt.

Een hoogwerker, wat veiligheidskabels en wat bussen spuitverf: Meer heeft Youri niet nodig om zijn klus te klaren. "De drie grote vlinders zijn een ontwerp van de kunstenaar Mantra, ik voer het werk uit op de blinde muren van gebouwen", vertelt hij terwijl hij in zijn auto pauzeert. Youri werkte eerder al aan projecten in Mexico, Colombia, Frankrijk en Luxemburg. En nu dus ook in Breda in het kader van het Blind Walls Project.

Geen vreemde keuze
Op de muur zijn, nu nog in grijs, wit -en zwarttinten, drie vlinders te zien. Later voegt de schilder nog kleuren toe aan de vlinders. "Het zijn drie soorten die ook hier in Nederland voorkomen." Hij wijst even achter zich naar de Vlinderbuurt. "Hierachter liggen bovendien straten die vernoemd zijn naar een van deze drie." Een toevalstreffer? Youri denkt van niet. "Dat is wat we in het Frans 'Conjuction' noemen, wanneer alles samenkomt. Dan hoort het gewoon zo te zijn." 

Snelle schets
Het maken van een muurschildering duurt volgens Youri "Dertig jaar", maar dat komt omdat hij zelf die leeftijd heeft, zegt hij. "Ik zie het zelf meer als een aanloop, het werken met verschillende projecten duurt je hele leven." Maar op de vraag wanneer die muurschilderingen nu echt af zijn, zegt hou schouderophalend: "Mwah, dat hangt van wat factoren af zoals het weer. Als alles goed gaat verwacht ik deze schildering binnen een dag of twee dagen af te hebben." 

Vlinders op de muur in de Tuinzigtlaan