Leonne werd in 2009 al eens geïnterviewd door BredaVandaag, ze wenste toen onbekend te blijven.
Leonne werd in 2009 al eens geïnterviewd door BredaVandaag, ze wenste toen onbekend te blijven. Foto: Archief BredaVandaag

Inwoner Breda is eerste genderneutrale persoon ter wereld

Door: Guus Arnouts Algemeen

BREDA -  De in Breda wonende Leonne Zeegers (57) vierde afgelopen maand bij de Rechtbank Limburg in Roermond een klein feestje: De rechter achtte toen voldoende bewezen dat Zeegers officieel gender neutraal is. En dat is een unicum. 
 

Hoewel verschillende media de uitspraak van de rechtbank wel vermelden, was niet bekend dat het om de 57-jarige Bredase/Bredanaar gaat. De rechtbank van Limburg liet op 28 mei weten dat Zeegers nu officieel als genderneutraal persoon door het leven mag gaan. "Maar", laat een woordvoerder van de rechtbank donderdag weten: "Dat betekent niet dat er iets wijzigt in het paspoort of iets anders. In principe vindt er een wijziging in de geboorteakte plaats." Volgens de woordvoerder dook de pers eind mei vooral op het eerstgenoemde en is het nogal opgeblazen. Volgens een bericht op RTLNieuws betekent het echt wel dat er een 'X' in haar paspoort gezet wordt. 

Hermafrodiet
In een interview met de Engelse krant The Guardian begin juni vertelt Zeegers dat ze in twee seksen geboren werd, iets wat zij hermafrodiet noemt omdat het naar eigen zeggen het meest duidelijke is. "Mijn ouders wilden niet dat ik een operatie zou ondergaan, dus ze voedden me op als Leon, een jongen." Dat was aanvankelijk geen probleem voor Zeegers, legt ze in het artikel uit. "Omdat ik een erg sterke jongen was en iedereen accepteerde me. Niemand hoefde tussen mijn benen te kijken, niemand wist er iets van af." Soms deed ze zich een beetje vrouwelijk voor, maar vaker was ze een stoere jongen. "Een macho." In 2001 onderging ze een operatie tot vrouw, waardoor ze ook als vrouw geregistreerd werd in haar paspoort.

Geen onbekende
Zeegers is een bekende(re) persoon in Breda, onder meer wegens conflicten met de gemeente. Zo botste ze in 2009 over een vermoeden van de gemeente dat er in een van haar panden aan de Academiesingel een hennepkwekerij gevestigd zou zijn. Ook lag ze in de clinch met de gemeente over een vermeende seksinrichting in haar huis. In 2013 diende ze een miljoenenclaim in tegen de gemeente vanwege het in haar ogen onrechtmatig weghalen van kweekgoederen uit een van haar panden.