De opening gebeurde met een interactief spelletje 'woorden vormen'.
De opening gebeurde met een interactief spelletje 'woorden vormen'. Foto: Guus Arnouts

Start zomerklas Kellebeek College om Nederlands bij te spijkeren

Door: Guus Arnouts Algemeen

BREDA - Wethouder Miriam Haagh (PVDA)van Onderwijs opende met ruim twintig cursisten maandagochtend de eerste zomerklas van het Kellebeek College. De twintig cursisten gaan drie weken lang extra lessen Nederlands volgen om zo de taal op niveau te houden, want de zomervakantie is vaak funest voor het spreken, lezen en schrijven.

Want dat is volgens Sonja van den Berge, die de zomerklas bedacht voor een onderwijsproject van ROC West-Brabant, een groot probleem. “Ik zag dat tijdens de zomervakanties het niveau van de de cursisten terug zakte, vaak omdat er thuis geen Nederlands wordt gesproken en ze minder in de gemeenschap staan.” Daarom bedacht zij een soort pilot geïnspireerd op de Amerikaanse Summer Schools. “De cursisten krijgen drie weken lang, vier dagen per week lessen Nederlands. Dit gebeurt op een interactieve en praktische manier”, legt Van den Berge uit. “De taal leer je in het dagelijks leven. Dat betekent dat de cursisten vaak buiten de deur zullen zijn om Nederlands te spreken en te horen in alledaagse situaties.” 

Oud en jong
De cursisten hebben allerlei nationaliteiten en verschillende redenen om de zomerklas te volgen. Urszula uit Polen vindt Nederlands schrijven geen probleem. "Maar ik vind het nog altijd moeilijk om Nederlands te spreken. De grammatica is lastig", legt ze uit. "Ik kwam door m'n ziekte minder vaak buiten. Daardoor verleer je de taal snel. De extra cursus lijkt me fijn." De cursisten volgen namelijk al lessen aan het Kellebeek College, maar de zomerklas biedt extra lessen aan. Bovendien kunnen kinderen met hun ouders deelnemen, volgens Van den Berge zorgt die menging van jong en oud voor een effectievere en sneller resultaat.

Doorstuderen
De Turkse Zehra volgt de zomerklas juist omdat zij een universitaire master wil gaan volgen. "In Turkije waren er cursussen, maar die waren niet goed. Het luisteren en schrijven gaat oké, het spreken blijft nog lastig. Daarom is oefenen en veel praten belangrijk." Zo belangrijk zelfs dat de deelnemers een soort contract ondertekenden waarin stond dat ze geen andere taal dan Nederlands gedurende de drie weken mogen spreken. Zehra: "Mijn vrienden helpen me naast de cursus ook met Nederlands spreken." 

Taalprobleem
Volgens wethouder Haagh is taal en laaggeletterdheid nog altijd een belangrijk agendapunt van de gemeente. "Eén op de tien Bredanaars heeft te kampen met laaggeletterdheid. Het is belangrijk om dit aan te pakken en in de gaten te houden", vertelt ze. Vandaar dat ze ook deze ochtend bij de start van de zomerklas aanwezig is. Financiële middelen en steun vanuit de gemeente is er nog niet. "Maar we gaan de ontwikkelingen en resultaten van deze cursus zeker volgen", aldus Haagh. Ook Rob Neutelings, lid Raad van Bestuur ROC West-Brabant, laat weten dat het ROC dit soort initiatieven gaat volgen. "We wachten de resultaten van deze cursus af en wie weet kan het dan ook op meer plaatsen in Brabant toegepast worden. Het is een bijzonder en mooi initiatief."