Archiefbeeld van een basisschoolklas.
Archiefbeeld van een basisschoolklas. Foto: Henk Voermans

INOS en PCPO: Voortbestaan kleine scholen niet in geding

Door: Wijnand Nijs Algemeen

BREDA - Dat er in Breda vier basisscholen zijn die niet aan het vereiste aantal leerlingen komt, betekent niet dat deze scholen gesloten worden. Dat laten INOS en PCPO in een reactie weten.

De overkoepelende organisatie voor katholiek basisonderwijs in Breda kiest er bewust voor om kleinere scholen in stand te houden om op die manier onderwijs in iedere wijk te behouden.  “Als grote stichting met 28 scholen hebben wij op organisatieniveau ook de mogelijkheid om deze keuze te kunnen maken”, geeft Anita van der Aa van INOS aan.

De kleinere scholen zijn kbs de Weerijs, Kbs Effen en Kbs de Liniedoorn. De laatste twee hebben bijzondere onderwijsconcepten, te weten gepersonaliseerd leren en International Primary Curriculum (IPC). “Die vormen leiden tot kwaliteit van onderwijs en passend onderwijs; de kleinschaligheid helpt daarbij en wij zien maatschappelijke meerwaarde in het aanbod.”

Van sluiting is geen sprake, aldus Van der Aa. “De recente handhaving en ophoging van de kleine scholentoeslag door minister Slob is juist bedoeld voor behoud van kleine scholen in (dorps)kernen en gericht op spreiding. Sterker nog: hoe kleiner de school hoe groter de toelage.”

Rietvink
Ook voor de protestants-christelijke basisschool de Rietvink is sluiting niet aan de orde, laat bestuurder Arnoud Wever van Stichting PCPO weten. "De Rietvink is een nevenvestiging van de Dr De Visserschool  en die zit met 392 leerlingen bij het laatste meetmoment ruim boven de norm. Daarnaast is de Rietvink de laatste school van een richting, in ons geval protestants-christelijk onderwijs, binnen een straal van vijf kilometer." En dat verzekert de toekomst van de school in de Haagse Beemden.