De politie te paard grijpt in.
De politie te paard grijpt in. Foto: Perry Roovers

Evaluatie rellen: NAC houdt vast aan gastvrije benadering bezoekende fans

Door: Robbert Temmen Algemeen

BREDA - Hoe kon het zo uit de hand lopen na afloop van de wedstrijd NAC- Willem II? Dat heeft NAC Breda in samenwerking met Willem II, de gemeentes Breda en Tilburg, de politie en het openbaar ministerie onderzocht. Uit een uitgebreide evaluatie bleken er wel ‘vage signalen’ over een mogelijke confrontatie geweest te zijn. NAC en gemeente Breda concluderen dat aanpassing van veiligheidsmaatregelen niet nodig is rond risicowedstrijden. 

De beveiliging van NAC kreeg kort voor het einde van de wedstrijd een signaal binnen bij de commandopost over die mogelijke confrontatie tussen de supporters, maar kon niet op tijd ingrijpen.

Het ‘vage signaal’ kwam vanaf de tribunes over een mogelijke confrontatie tussen supporters van NAC en Willem II. Daarom verzocht NAC aan Willem II om een linie op te stellen tussen de veiligheidsschermen en de Tilburgse bussen.

Willem II heeft dit signaal echter niet gedeeld met de politie, omdat er geen andere signalen binnenkwamen die het eerste signaal onderstreepten. Op het moment dat de Tilburgse-supporters de trap af komen, zetten ze hun mutsen en capuchons op. De stewards hadden op dat moment de linie nog niet gevormd. Daarop liep het uit de hand.

De evaluatie leidt niet tot de conclusie dat het verstandiger was geweest om de Willem II-supporters langer in het vak te houden. “We streven enerzijds naar gastvrijheid en anderzijds in de wetenschap dat de bezoekende supporters daarna terecht komen in een afgesloten bussluis”, aldus NAC op de clubsite.

Langer supporters in het vak houden komt volgens de partijen de sfeer niet ten goede. Wel is afgesproken om voortaan bij risicowedstrijden eerder een veiligheidslinie in de bussluis op te stellen. Daarnaast is afgesproken dat alle signalen van mogelijke confrontaties direct met de politie gedeeld gaan worden, zodat gezamenlijk een afweging gemaakt kan worden.

Een andere maatregel is dat de gemeente de veiligheidsschermen tussen het uitvak en Vak G op een aantal plekken gaat verstevigen omdat onduidelijk is wat de schermen qua belasting kunnen dragen. NAC en de gemeente Breda hebben eveneens besloten het ‘gastvrije’ beleid te handhaven met dezelfde veiligheidsmaatregelen en minimale politiebezetting rond het stadion.

In de weken na de wedstrijd zijn inmiddels dertig personen aangehouden, 23 NAC-supporters, zeven van Willem II. Volgens NAC volgen er meer aanhoudingen. Later wordt duidelijk wie vervolgd gaan worden. Een aantal  supporters heeft al een stadionverbod en een omgevingsverbod gekregen.

De volledige evaluatie is voor iedereen online beschikbaar.