De vernielde bijenkast.
De vernielde bijenkast. Foto: Willeke de Lange

Hartverwarmende reacties; hobby-imker start crowdfunding voor nieuwe bijenkast

Door: Robbert Temmen Algemeen

BREDA - Willeke de Lange, hobby-imker is een crowdfundingsactie gestart naar aanleiding van de vernieling van haar bijenkast. Ze hoopt hiermee een bedrag mooi bedrag op te halen om alles weer in originele staat terug te kunnen zetten.

Vandalen vernielden vorige week haar bijenkast bij de sloot in het verlengde van de IJsbrandsberg, tussen de Westerhagelaan en de Bredestraat. Deze actie heeft het leven van duizenden bijen gekost. In de wintermaanden zaten er in de kast tussen de 10.000 en 15.000 bijen. Dit aantal kon in de zomermaanden uitgroeien tot wel 60.000.

De Lange kreeg na het incident en het verhaal op BredaVandaag enorm veel hartverwarmende reacties. "De aandacht die ik krijg overvalt me wel een beetje. Maar het doet me echt goed dat zoveel mensen je willen helpen en steunen. In de reacties kwamen mensen met het idee om een crowdfunding te starten. Er waren ook mensen die mij vroegen waar ze konden doneren."

Daarom besloot De Lange om zelf de crowdfunding te starten. "Voor deze crowdfunding moest ik een bepaald bedrag invullen. Ik koos daarom voor duizend euro, want we moeten nieuwe was en ramen hebben voor de kast. Dan zit je zo wel tegen de 400 tot 500 euro aan. Ik zie wel wat eruit komt. Als het bedrag niet wordt gehaald, dan betaal ik het uit eigen zak."

Daarnaast hoopt ze van het opgehaalde bedrag de biodiversiteit in de buurt te kunnen vergroten. "Met dit bedrag kunnen we de bermen en slootranden inzaaien met bloemen en planten waar de bijen en andere insecten blij van worden."

De vernielde bijenkast wordt op dit moment nog gerepareerd. Maar deze lijkt als snel te worden gevuld met nieuwe bijen. De Lange kwam via via in contact met de Kapeltuin. "Nadat zij het nieuws hadden gelezen, hebben zij mij twee bijenvolkjes aangeboden. Deze ga ik maandagavond ophalen." Ze geeft aan zich ook beschikbaar te willen stellen voor donateurs voor educatieve doeleinden. "Om de schoonheid en waarde van de natuur uit te dragen."