De straten komen in de nabijheid van het station.
De straten komen in de nabijheid van het station. Foto: Wesley van der Linde/groennieuws.nl

Breda eert oud-politici met straten in Drie Hoefijzers-Noord

Door: Robbert Temmen Algemeen

BREDA - Vier oud-politici krijgen een straat naar zich vernoemd in Breda. Het gaat om Lous van Beusekom, Door de Bonte, Johanna Paulina Koppelaar en Jan Meijvis. Dat heeft de gemeente Breda bekendgemaakt. 

De Lous van Beusekomlaan, Door de Bontestraat, Paula Koppelaarstraat en Jan Meijvisplein komen te liggen in de Drie Hoefijzers-Noord, in de buurt van het station.

Lous van Beusekom, Door de Bonte, Johanna Paulina Koppelaar en Jan Meijvis waren in het verleden bestuurders van en voor de stad. Omdat zij zich volgens de gemeente met veel passie en betrokkenheid hebben ingezet als bestuurders worden op deze manier geƫerd. De Lous van Beusekomlaan, Door de Bontestraat en Paula Koppelaarstraat worden zijstraten aan de Stationslaan, ten noorden van de Oosterhoutse Busbaan. Op dit moment is dit gebied nog in ontwikkeling. Het Jan Meijvisplein komt in de omgeving van de Stationslaan, Terheijdenstraat en Oosterhoutse Busbaan.

Van Beusekom zette zich in de jaren voor haar politieke loopbaan in voor Noord-Ierse kinderen die de burgeroorlog in eigen land waren ontvlucht. Ze was in de periode 1982-1997 gemeenteraadslid voor de VVD Breda en van 1997 tot 2002 was ze wethouder Ruimtelijke Ordening. In 2002 overleed ze. In haar periode als wethouder Ruimtelijke Ordening heeft ze aan de wieg gestaan van ontwikkelingen rond het nieuwe station in Breda. Daarom kiest de gemeente ervoor om een straat in het stationsgebied naar haar te vernoemen.

In Breda was Door de Bonte raadslid van 1958 tot 1970 voor de PvdA Breda en zat hij in het bestuur van de Algemene Bouwvereniging.  De Bonte is Ridder in de Orde van Oranje Nassau en Ereburger van Breda. Johanna Paulina Koppelaar heeft in het verleden verschillende maatschappelijke rollen vervuld. Zo was ze onder andere bedrijfsverpleegster, lid van het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog, de oprichter stichting voor Huishoudelijke en Gezinsvoorlichting en medeoprichter van de Rooms-Katholieke Vereniging voor Gezinsvoogdij en Patronage. Tien jaar lang was ze gemeenteraadslid voor de R.K.S.P. en later de K.V.P. Ook zij is benoemd als Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Jan Meijvis was in het verleden vakbondsman bij de NVV. In de periode van 1919 tot 1941 was hij gemeenteraadslid van de SDAP en PvdA Breda. Het Jan Meijvisplein komt dichtbij het huis waar hij vroeger woonde. Ook hij is benoemd tot Ereburger van Breda.