Dodenherdenking 2017
Dodenherdenking 2017 Foto: Carl Mureau

Dodenherdenking in Valkenberg: 'In vrijheid kiezen'

Door: Bregje Kop Algemeen

BREDA - Ook dit jaar vindt op zaterdag 4 mei de Nationale Dodenherdenking weer plaats. In Park Valkenberg worden oorlogsslachtoffers van voor én na de Tweede Wereldoorlog herdacht. 

Op zaterdag 4 mei hangen in heel Nederland vanaf 18.00 uur tot zonsondergang de vlaggen halfstok. Om 20.00 uur wordt er twee minuten stilte gehouden. Burgemeester wil in Breda de herdenking met de inwoners van staande beleven. De jeugd van Breda is bij deze herdenking ook nadrukkelijk betrokken. De kinderen van basisschool "Het Noorderlicht" hebben ter voorbereiding o.a. een bezoek gebracht aan kamp Vught. Het jaarthema voor 2019 is 'In Vrijheid Kiezen'. 

De herdenking vangt aan om 19.30 uur bij het monument "De Vlucht" in Park Valkenberg. Stadsbeiaardier Paul Maassen speelt voorafgaand aan de herdenking een passend programma op het carillon van de Grote Kerk. Na een kort welkomstwoord door de heer Hubert, voorzitter van de Stichting 4 mei Dodenherdenking, zal de burgemeester Depla een toespraak houden. Joep Wiertz, leerling van het OLV-lyceum, draagt het door hem zelf geschreven gedicht "Gevoel" voor. Aansluitend leggen de burgemeester namens de Gemeente Breda en de dichter samen de eerste krans. Daarna leggen kinderen van Basisschool Het Noorderlicht bloemen. 

Het Klokkenluiders Gilde Breda luidt vanaf 19.50 uur de zware klok van de Grote Kerk. Voorafgaand aan de twee minuten stilte blaast Koen van den Heijkant het Taptoe-signaal. Daarna speelt de Nassau Harmonie Breda achtereenvolgens de volksliederen van Nederland, België, Canada, Groot Britannië en Polen. Na de officiële kranslegging worden de (overige) aanwezigen in de gelegenheid gesteld bloemen bij het monument te leggen. Met het leggen van een krans door de Stichting 4 mei Dodenherdenking wordt de plechtigheid in Park Valkenberg afgesloten. Na de herdenking in Park Valkenberg vindt in de Grote Kerk een herdenkingsconcert plaats. 

Het concert, dat voor iedereen vrij toegankelijk is, vangt aan om 20.45 uur en eindigt omstreeks 21.30 uur.