Bomen krijgen extra water, donderdag 16 mei 2019. Aanleiding is de voortdurende droogte.
Bomen krijgen extra water, donderdag 16 mei 2019. Aanleiding is de voortdurende droogte. Foto: Wesley van der Linde

Bredase giet-brigade al op pad vanwege voortdurende droogte

Door: Wijnand Nijs Algemeen

BREDA - Het mag dan niet zo'n lekkere lente lijken vooralsnog, maar schijn bedriegt. Het regent nog steeds erg weinig. In combinatie met de extreme droogte van afgelopen jaar maakt dat het nodig om planten en bomen in de stad van extra water te voorzien.

De gemeente rijdt rond met duizenden liters water om het groen ook groen te houden. Vooral aanplant op taluds krijgen extra aandacht. De kans op uitdroging is daar het grootst. Onder meer bomen voor het gerechtsgebouw kregen deze week wat extra's te drinken.

"Wij zijn niet bij de rechtbank aan het rijden, dat is nog voor een aannemer", laat een persvoorlichtster van de gemeente weten. "Wij rijden langs onze geplante bomen en onderbeplanting." Met name in het eerste groeistadium is er veel vocht nodig voor ontwikkeling van wortels en bladeren. "Daarom rijden we rondes", vertelt de persvoorlichtster. "Dat wil zeggen dat we alles afrijden en water geven. Tegen het einde van de ronde wordt weer beoordeeld of we er nog gelijk een ronde achteraan maken." Het aantal rondes dat de gemeente rijdt is afhankelijk van het weer. "Vorig jaar hebben we in de hele droge periode veel rondes gemaakt waarbij veel dagen van 06.00 uur tot ongeveer 21.30 uur gereden werd door diverse medewerkers."

Bomen krijgen extra water, donderdag 16 mei 2019. Aanleiding is de voortdurende droogte.