Afbeelding
Foto: Ginneken - Mooij, S.M.L. (Sonja) van

'Vogeltorens' winnaar prijsvraag vergroening stadskantoor

Door: Bregje Kop Algemeen

BREDA - Gemeente Breda schreef een prijsvraag uit voor de vergroening van het stadskantoor. Inzenders werd uitgedaagd om een innovatief en aantrekkelijk ontwerp te maken dat bijdraagt aan klimaatadaptatie op en rond het stadskantoor. Woensdag maakte wethouder Paul de Beer de winnaar bekend. Het ontwerp 'Vogeltorens' van Hendrike Huijsmans beeldende kunst, Foppe 3D en STROOM architecten ging er met de winst vandoor. 

Breda wil in 2030 een 'Stad in een groen park' zijn. Daarom vraagt de gemeente inwoners een passend en uitdagend ontwerp te maken. Hiervoor stellen zij € 75.000,- beschikbaar. Wethouder Paul de Beer van natuur en klimaatadaptatie maakt de prijsvraag bekend tijdens de conferentie 'Bouw mee aan Breda, Stad in het Park!', over 'groen' bouwen. 

Winnend ontwerp
Biodiversiteit en innovatie hebben de doorslag gegeven bij de keuze van de jury voor dit ontwerp. De bedoeling is dat er groene torens gebouwd worden rondom het stadskantoor die een geschikte leefomgeving bieden voor vogels. Uit gaten in de bestrating steken torens naar boven die begroeid zijn met klimplanten. Het wekt de indruk dat de natuur er 'explosief' doorheen groeit. Het terrein rondom het stadskantoor wordt ingericht om een geschikte leefomgeving voor vogels te maken met onder andere drinkplaatsen voor en nestkasten. De diversiteit aan begroeiing zorgt voorbenodigde voedsel voor insecten in de stad.