Protest van de kinderen tegen verwijdering van de hekken.
Protest van de kinderen tegen verwijdering van de hekken. Foto: Hennie van de Kar-Vervooren

'Wellicht geluidsarme ballenvangers Leistraat'

Door: Wijnand Nijs Algemeen

BREDA - Bij het trapveldje aan de Leistraat komen wellicht toch geluidsarme ballenvangers. In de buurt ontstond onrust nadat de gemeente het hekwerk rond het veldje verwijderde. Dat kwam sommige buurtbewoners als een verrassing.

Het hekwerk werd verwijderd vanwege klachten over geluidsoverlast van verschillende omwonenden over de nieuw ingerichte speelplek. Dat schrijven burgemeester en wethouders in antwoord op vragen van Inge Verdaasdonk van de SP.

Klachten
Na het verwijderen van de hekken kwamen er uit de buurt klachten dat bewoners niet geïnformeerd waren. De gemeente sprak wel met de omwonenden die geklaagd hadden, maar informeerde buurt en wijkraad alleen via e-mail. "In deze was het meer op zijn plek geweest ook met bewoners en wijkraad het gesprek aan te gaan." Inmiddels is zo'n gesprek er wel geweest.

"De klachten betroffen: het gebonk van de bal tegen de hekken, het geluid van de kinderen en het tot in de late avond voortduren van deze overlast", schrijft het college. De klachten werden ondersteund met beeld- en geluidsfragmenten.

Na een bezoekje aan de speelplek werd besloten het hekwerk te verwijderen. Verdaasdonk wilde weten of er ook nog andere maatregelen waren overwogen. Dat blijkt zo te zijn. Gedacht werd aan het niet aansluiten van de lichtmast en het deels verduisteren van de straatverlichting bij het veldje, zodat 's avonds voetballen niet meer mogelijk zou zijn.

Groen
Het hek bleek echter dusdanig hinderlijk dat hiervoor werd gekozen. Op lange termijn denkt de gemeente met het plaatsen van groen het weerkaatsen van het geluid te kunnen dempen. "Het seizoen daarvan is nu helaas voorbij en het zal moeten wachten tot november."

Om overlast te voorkomen in de toekomst gaat bekeken worden of het speelveld tussen de Marijke Meustraat en de Zuidelijke Rondweg omgebouwd kan worden tot een uitdagende speelplek voor de oudere jeugd. Deze jeugd maakte nu ook gebruik van het veldje aan de Leistraat, die oorspronkelijk bedoeld was voor de basisschooljeugd.

Om de oudere jeugd ook te kunnen laten voetballen wordt het veldje bij de rondweg - Edelweisje in de volksmond - opgeknapt. Zo komt er drainage en komen de goaltjes dichter bij elkaar.