Scholieren van De Nassau tijdens een eerder debat.
Scholieren van De Nassau tijdens een eerder debat.

Scholieren strijden om Bredase debattitel

Door: Wijnand Nijs Algemeen

BREDA –  Scholieren van verschillende scholen uit Breda en Oosterhout wedijveren donderdag om een plaats op het podium tijdens het Stedelijk Debat Breda 2019.

Dit jaar wordt deze spannende debatwedstrijd gehouden op De Nassau in Breda. Scholieren van het Onze Lieve Vrouwelyceum, het Mgr. Frencken College, het Stedelijk Gymnasium Breda, het Newman College, Markenhage en De Nassau debatteren tijdens deze middag vanaf 13.00 uur in verschillende rondes over verschillende stellingen.

Zo gaat er gesproken worden over de Bredase stadsbibliotheek, het Scholierengala, Schiphol en de Eerste Kamer. Naast de groepsdebatten over de serieuze stellingen is er in iedere ronde een debat over een onzinstelling. "Deze krijgen de leerlingen ter plekke en kan dus niet worden voorbereid", aldus Sietse Huijben van de organisatie. "Hierbij gaat het vooral om het creatief vermogen van de debaters. Deze debatten zijn vooral ludiek. Een voorbeeld van een onzinstelling is bijvoorbeeld 'Schrap de slipper uit het straatbeeld'."

De jury bestaat dit jaar uit oud-debaters van verschillende scholen. De twee beste debatteams nemen het uiteindelijk in de finale tegen elkaar op.