Afbeelding
Foto: Thijs Schilders

Breda verruimt starterslening om woningzoekenden te helpen

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA - De gemeente Breda heeft de regelingen om starters te helpen aan een koopwoningen en om huiseigenaren de mogelijkheid te bieden hun woning levensloopbestendig te maken fors uitgebreid. Starters mogen voortaan gebruik maken van een starterslening bij een huis van maximaal 225.000 euro, wat eerst 200.000 euro was. En voor de blijverslening is de inkomensgrens afgeschaft. Die lag op 45.000 euro.

De gemeente Breda wil graag dat veel inwoners gebruik maken van de starterslening. Want dan krijgen starters extra mogelijkheden om een passende eerste (0-op de meter of energie-neutrale) koopwoning te kopen, wat de druk op de sociale en/of middeldure huurmarkt zal verminderen. Daarom wordt de regeling verruimd. Voortaan mogen starters die gebruik maken van de lening een woning kopen van 225.000 euro, of een 0-op-de-meter-woning of energieneutrale woning van 240.000 euro. Ook wordt de de 1%-regeling waarbij verkopers 1% van de verkoopprijs woning aan de gemeente betalen afgeschaft.

Het voorstel kon rekenen op unanieme steun van de raad, net als het vaststellen van de verzilverregeling. Dat gold echter niet bij de verruiming van de blijverslening. Die is speciaal voor mensen die hun woning levensloopbestendig willen maken. Daar wordt de inkomensgrens afgeschaft zodat meer mensen ervoor in aanmerking komen. De SP en GroenLinks vinden echter dat de lening daarmee het doel voorbij schiet, omdat mensen met een groot inkomen nu toch van de gunstige lening gebruik kunnen maken.

Bij het aannemen van de raadsvoorstellen werd ook een motie van D66 aangenomen. De partij wil graag dat het nieuwe beleid goed gemonitord wordt. Hierin moeten niet alleen de toegekende- maar ook de afgewezen aanvragen inzichtelijk gemaakt worden. Het beleid moet goed geĆ«valueerd worden en die evaluatie moet actief worden gecommuniceerd naar de gemeenteraad.