Afbeelding
Foto: Hanneke Marcelis

Breda 'vangt' met nieuwe vallen nog geen enkele processierups

Algemeen Uitgelicht

BREDA - De rupsenvallen die de gemeente Breda heeft opgehangen op vier plekken in de stad hebben nog niet het gewenste effect. Rupsen zouden via de val in een zak moeten vallen, maar dat gebeurt niet. Er is met de vallen nog geen enkele processierups gevangen. En dat is een domper, ook voor de leverancier die de val ontwikkelde. "We hadden natuurlijk gehoopt dat de rupsen in de zakken zouden vallen. Maar dat dat niet gebeurt, betekent gelukkig niet dat de vallen geen enkel nut hebben."

Collin en Jeffrey van den Dolder ontwikkelden vorig jaar de rupsenval. Die val bestaat uit een simpele constructie: namelijk een dikke band die rond de boom kan, met daaroverheen een stuk plastic. Samen vormen die een soort korf om de boom heen, waar de rupsen in terecht komen wanneer ze naar beneden lopen. Op één plek in die korf zit een gat die leidt naar een plastic zak. "Het is de bedoeling dat de rupsen vanuit de top van de boom, waar de eitjes uitkomen, naar beneden lopen de korf in. Daar moeten ze dan in de zak vallen, die dan simpel te vervangen is", legt Collin den Dolder uit. 

Het eerste deel van dat plan blijkt goed te werken. Dat tweede helaas niet. Zo viel er in Breda niet één rups in een zak. En dat terwijl Breda in maart 500 rupsenvallen heeft opgehangen.

Teleurstelling

Voor Den Dolder zijn de eerste resultaten teleurstellend. "We staan in nauw contact met alle gemeenten en organisaties die onze rupsenvallen hebben opgehangen. Zij geven ons precies door wat er gebeurd en hoeveel rupsen er gevangen worden." En het beeld is bijna overal hetzelfde. De rupsen lopen wél de korf in, en gaan er niet overheen naar beneden. Maar in plaats van dat ze in de zakken vallen, blijven ze in de korf zitten. "Dat is natuurlijk niet wat we gehoopt hadden", vertelt Collin eerlijk. Maar het betekent volgens hem niet dat de val compleet nutteloos is. "Wat we wel terug horen is dat de rupsen in nesten in de korf blijven zitten. Ze lopen er niet overheen naar beneden. Dus dat is bijvoorbeeld voor kinderdagverblijven heel fijn, want er ontstaan dus geen nesten op een hoogte dat kinderen ze aan kunnen raken."

Tekst gaat verder onder de foto.


Collin en Jeffrey ontwikkelden de rupsenval - Rupsenval.nl

Den Dolder ziet mogelijkheden om de vallen volgend jaar te verbeteren. "Als blijkt dat de nesten in de korven makkelijk weg te halen zijn én grote nesten aan de grond voorkomen worden, dan is dat positief. Dan zouden we bijvoorbeeld de zak weg kunnen halen, en de kosten daarmee flink verlagen." Maar voor er dat soort veranderingen worden doorgevoerd, wachten Collin en Jeffrey eerst de komende weken af. "We zitten pas aan het begin van het processierupsenseizoen. We gaan dus eerst kijken wat er de komende weken precies gaat gebeuren."

Pilot

De gemeente Breda hing in maart 500 rupsenvallen op als een pilot. Daarmee wil de gemeente testen of de rupsenval het bestrijden van de processierupsen kan vergemakkelijken. De test met de rupsenvallen is slechts één element van een uitgebreid plan dat de gemeente ontwikkelde om de overlast dit jaar te verminderen. 

Gemeente Breda zet in op het beheersen van de situatie en richt zich op het stimuleren van de natuurlijke vijanden, met een mix aan maatregelen. De aanpak is zoveel mogelijk ecologisch en brengt tegelijkertijd meer biodiversiteit en een divers landschap. Maatregelen zijn bijvoorbeeld nestkastjes, feromoonvallen, rupsenvallen, het ecologisch maaien onder eikenbomen en het wegzuigen van de nesten. Voor de hele aanpak is 600.000 euro uitgetrokken.

“We nemen veel extra maatregelen dit jaar om de overlast van de rups zoveel mogelijk terug te dringen", legt wethouder Greetje Bos uit. "Maar heb niet de verwachting dat we nooit meer last meer hebben van de eikenprocessierups. De rups is er nu eenmaal en die blijft. Blijf dus nesten melden via www.breda.nl of 14076."