menu

Column

Gevulde leegte

foto
Timo Reisiger
Hennie van de Kar-Vervooren

Op een rustig pleintje stonden ze ene dag nog gebroederlijk naast elkaar. Alsof de vier oude reuzen een gezellig onderonsje hadden. Ze bogen naar elkaar toe en leken een boompje op te zetten. Toen ik de volgende dag opnieuw de plaats kruiste, geloofde ik mijn ogen niet.

Middernachtelijk neergehaald? Omgezaagd? Daar leek het op. Van de oude lichamen – de getekende robuuste stammen – was niets meer te zien. Voordat ik de kans kreeg om te treuren over hun stille vertrek, zag ik dat er iets anders voor in de plaats was gekomen. Licht. Heel veel licht. Nu de bomen verdwenen waren, stond het plein De Vlieger in de schijnwerpers. Het voelde weliswaar kaal aan, maar ook ruimtelijk.

Ik vroeg wat om me heen. De omwonenden bleken op de hoogte te zijn van het vertrek van hun pleingenoten. Ze leken er niet heel rouwig om. ‘De bomen waren ziek’, zei iemand. ‘Daarom moesten ze weg. Maar ze gaan weer aanplanten hoor.’

En warempel, binnen een paar weken zijn de lege plekken al opgevuld. De nieuwe aanplant staat in bloei en lijkt zich helemaal thuis te voelen. Dat snap ik wel. Als ik De Vlieger kruis, op welk moment van de dag ook, dan voel ik me ook thuis. Het pleintje doet Provençaals aan, alleen dan zonder de daar zo populaire petanquebaan. En die extra hoeveelheid licht, die is in deze tijd wel heel welkom om de leegte te vullen.

Hennie van de Kartekstschrijfster, schrijft en herschrijft teksten in opdracht.
Van 2011 t/m 2015 had zij wekelijks de column Bezig Breda op www.bredavandaag.nl. Omdat mensen nog weleens informeren naar deze ‘stukjes’, verschijnt in 2017 incidenteel een nieuwe column van Hennie.