menu

Column

Bredase trots als voorbeeld voor Nederland

foto
Guido van der Kroef/iizzoo
De Speelhuislaan.
Bredavandaag logo
Guido van der Kroef

BLOG - ‘Transformatie stationsgebied maakt Breda hip en bruisend’. Zomaar de titel van een van de hoofdstukken in het boek’ Nederland op ooghoogte’, waarin nieuwe mooie stedelijke ontwikkelingen in Nederlandse steden beschreven worden. Het boek is uitgebracht voor de ‘Placemaking week’ die in 2017 in Amsterdam plaatsvond.

Wie het hoofdstuk leest, kan maar een ding concluderen: in den lande wordt met bewondering naar het nieuwe Bredase station en het gebied daaromheen gekeken. Daarbij gaat het niet alleen om de stedelijke bouw en infrastructuur, maar ook om de wijze waarop bewoners  betrokken werden bij de inrichting van hun stad. Zo werd het Havengebied regelvrij gemaakt, wat ondanks enige scepsis bij sommige ambtenaren tot een succes leidde. Wat het hoofdstuk duidelijk maakt, is dat stadsontwikkeling met de focus op bewoners en gebruikers van de omgeving, tot prachtige resultaten kan leiden.

Die insteek maakt het de moeite waard eens verder in het boek te neuzen. Stedelijke ontwikkeling gericht op de gebruikswaarde en kwaliteit is hot. In heel Nederland zijn topvoorbeelden aan te wijzen waarin kwaliteit van wonen, werken en leven voorop zijn gezet.

Natuurlijk zijn er punten van kritiek op het nieuwe station en omgeving te verzinnen, maar in het hoofdstuk wordt opgemerkt: “Breda heeft zijn trots ermee teruggekregen”. En afgezet tegen de situatie van pakweg tien jaar geleden valt daar weinig op af te dingen. Laten we die trots dan maar eens goed gebruiken, niet om achterover te leunen, maar om de schouders onder nieuwe ontwikkelingen te zetten. Het kan alleen maar nog mooier worden.

Guido van der Kroef
Boek lezen? “Transformatie stationsgebied maakt Breda hip en bruisend".
Via 'issuu' gewoon gratis te downloaden (ook om al die andere topontwikkelingen in andere steden te zien).