menu

Column

Ik hoop dat er een hemel is

Bredavandaag logo
Babs Verstrepen

Knock, knock…’Who’s there?’ ‘It’s me, George.’ Kerstochtend. terwijl wij onze kerst-croissantjes voorzien van een laagje roomboter, wordt er ergens anders op een grote poort geklopt. Petrus doet open en zucht: "Ik zie het al, loop maar door naar de afdeling STERREN."

George kijkt vertwijfeld in het rond. Lemmy ziet het, hij is er al even dus hij weet de weg. Samen lopen ze naar een restaurant dat meer weg heeft van een rokerige club in London tijdens de jaren 60 van de vorige eeuw. George ziet Manuel uit Fawlthy Towers hysterisch rondrennen met een dienblad vol glazen gin-tonic en whisky, terwijl Joop Braakhekke achter de bar een fles Château Mouton Rothschild '11 opent en naar binnen slobbert.

"Hij is heeeeerlijk", roept hij naar een stel dat aan de bar zit. Het zijn Peter van Straaten en zijn Agnes, beiden met een peuk in de hand en allebei hebben ze een ietsiepietsie teveel gedronken. Samen halen ze verhalen op die voorheen alleen in het hoofd van Peter hebben bestaan.

Aan een tafeltje verderop zitten hartsvriendinnen Nancy Reagan en Denise Matthews te schateren van het lachen. Denise haalt een jarretelgordeltje uit haar Vanity 6-tijd tevoorschijn en probeert Nancy over te halen dit aan te trekken. ‘No way’, fluistert deze verlegen.

Terwijl Manuel zich haast naar het tafeltje waar Mieke Telkamp samen met Fidel Castro zit te pimpelen, fluistert hij in het voorbijgaan "get a room" tegen Eddy Wally, die de Amerikaanse soulzangeres Sharon Jones schaamteloos zit te bepotelen.

Er is ook een podium. Bowie staat achter de microfoon en wordt begeleid door Leonard Cohen op piano en Prince op akoestische gitaar. Ergens in de coulissen staat Rick Parfitt te klooien met zijn stemapparaatje. Beiden zijn nog een beetje van slag vanwege de uitwerking van de hemelse natuurwetten op de snaren.

Overmand door emotie rent George naar buiten. Daar botst hij tegen een bekvechtend stel aan. Het zijn Richard Klinkhamer en zijn echtgenote. Naast haar staat voormalig rechter Corry Brokken de bewijslast te bestuderen: een hakbijl en het boek Woensdag Gehaktdag.

"George, wat doe jij verdorie hier?" George kijkt verdwaasd om zich heen en ziet dat Greg Lake en Glenn Frey hem achterna gekomen zijn. "Er werd geroepen dat ik moest komen."

Greg en Glenn kijken elkaar verbaasd aan. "We moeten toch eens een hartig woordje wisselen met Wesley Clark. Hij zegt dan wel dat hij de personal computer heeft uitgevonden, maar van heaven-translate heeft hij niet veel begrepen. We riepen jou namelijk helemaal niet, we riepen Keith Richards!"

Iedereen een mooi, en vooral gezond, 2017 toegewenst

Babs Verstrepen