Jomanda

Gerelateerde berichten

Tags

Jomanda belde mij onlangs. Ze zat in Canada en had een goed gevoel dat ze mij moest spreken, dus dan gebeurt het ook. Ze wide het hebben over het aankomend proces over de dood van Sylvia Millecam en haar eventuele betrokkenheid daarin. U weet het nog, Sylvia had borstkanker, wilde zich niet door de reguliere geneesheren laten behandelen en stierf uiteindelijk. Wel zocht ze heil bij alternatieve medicijnmannen en Jomanda. De stichting Skepsis die de pseudowetenschap en alternatieve geneeswijzen onder de loep neemt, zegt dat Jomanda schuld draagt aan de dood van Sylvia en daar voor moet boeten.

In april start een monsterproces met tientallen getuigen dat Jomanda naar het schavot zal moeten leiden. Ik vroeg me af waarom Jomanda mij, of all people, hierover wilde spreken maar stelde de vraag niet. Ik begreep dat ik door hogerhand was aangewezen om deze Jeanne d'Árc van de 21e eeuw met raad en daad bij te staan. 'Columnist redt Jomanda van brandstapel'. De geschiedenisboeken lonkten.

Nu moet u begrijpen dat ik Jomanda al een tijdje ken. Ik ben in het verleden naar verscheidene van haar 'healings' geweest. Altijd met een rugzak vol scepsis. Ik heb mensen in volle zalen zien omvallen, trillen, janken, schreeuwen en huilen en moest daar vaak om gniffelen van ongeloof. Labiel zijn is ook een vak, dacht ik dan. Ook heb ik haar klooster in Limburg met enige regelmaat bezocht, puur vanuit professionele redenen, en daar kreeg ik dan weer pardoes medelijden met haar volgelingen.

Toppunt in mijn relatie met het medium was het moment dat ze in een visioen opgedragen had gekregen om zes maanden niet te spreken. Ze ging destijds met geloofsgenoten soms de grens over naar Duitsland en België. Het visioen had namelijk bepaald dat Jomanda alleen binnen Nederland moest zwijgen. Een bus vol onafgemaakte zinnen bij het drielandenpunt in Vaals. Zoiets dergelijks.

Jomanda zit nu dus in Canada in afwachting van haar proces. Ik heb het idee dat ze zich zorgen maakt. De media zullen het medium bij voorbaat slachten en afvoeren en dat beeld doet zelfs Jomanda huiveren. Ze zegt dat ze Sylvia altijd op de reguliere zorg heeft gewezen, alsmede op haar onafhankelijkheid. Uitspraken die bovendien door de moeder van Sylvia zullen worden onderstreept. Daarmee is naar mijn inschatting bij voorbaat de angel uit dit proces van de eeuw gehaald.

Jomanda zal worden vrijgepleit en vanwege de enorme belangstelling een miljoenenpubliek achter zich krijgen. Gesterkt door de aantallen besluit ze eind dit jaar om een partij op te richten onder de welluidende titel GIJ (Geloof In Jezelf). Volgens Maurice de Hond zal de partij op 15 zetels uitkomen. Op haar hoogtepunt, volgend jaar mei, zal ze tijdens het congres ´political healings´ in Tiel haar armen uitstrekken over een doldwaze menigte en roepen dat ze klaar is voor het premierschap. Net op dat moment zal ene Albert van der E. , een onbetekende stromannetje uit de Skepsis-clan, opstaan en vier kogels op haar afvuren. Uit het lichaam van een stervende Jomanda zal een engel opstijgen. Haar klooster wordt een bedevaartsplek, gelijk omvang Lourdes.
Ik heb het haar niet verteld.