menu

Nieuws

LokaalKabaal is er voor Bredaas talent

foto: Martijn Stadhouders
Marc de Vries

BREDA – Al drie jaar biedt LokaalKabaal een platform voor Bredase bandjes om meer naamsbekendheid te verwerven. Met ongeveer vijf edities per jaar krijgen bandjes die bijvoorbeeld in de horeca niet serieus worden genomen een kans om toch op te treden.

“In de kroeg krijgen originele bandjes de kans niet”, vertelt Ferdi Wels van LokaalKabaal. Cover-bands treden maar al te vaak op, maar wanneer een lokaal talent zich wil bewijzen zegt de kroegbaas al snel dat ze later terug moeten komen. Dan komt er uiteindelijk niks meer van.”

LokaalKabaal biedt deze bandjes dan de kans om ervaring op te doen en in een zaal te spelen waar een publiek van 350 man past. “De ene keer is het drukker dan de andere keer. Maar verschillende Bredase bandjes hebben bij ons hun eerste naamsbekendheid gekregen”, aldus Wels. Enkele voorbeelden van bands die begonnen zijn bij LokaalKabaal zijn AlphaMale, The Patsy's en Hilton Dive.

Bredase bandjes die willen optreden tijdens LokaalKabaal kunnen een demo opsturen. Dan wordt gekeken of ze goed genoeg zijn en voor welk publiek ze geschikt zijn. “Momenteel hebben we alweer vijf aanmeldingen”, vertelt Wels. “Alleen zijn het allemaal totaal verschillende bandjes en die kan je niet op één avond voor hetzelfde publiek laten spelen. We hopen dus op meer aanmeldingen.”

Meestal zit aan een editie een thema gekoppeld. Momenteel zijn er plannen voor een LokaalKabaal met het thema 'kunst'. “Het is nog niet rond, maar we kijken naar een samenwerking met studenten van de kunstacademie St. Joost. Daarnaast willen we Bredase fotografen van bands laten exposeren tijdens LokaalKabaal”, legt Wels uit.

LokaalKabaal is een initiatief van de Avenue. Als alles goed gaat komt de kunst-editie in januari, maar daar voor is in december alweer een muzikale editie.