menu

Nieuws

Bibliotheek Breda terug naar drie vestigingen

Wijnand Nijs

CENTRUM - Bibliotheek Breda gaat terug naar drie vestigingen. Dat maakte wethouder Akinci donderdag bekend. Naast de vestiging centrum blijven er twee ’robuuste stadsdeelbibliotheken’ over. Het gaat om de vestigingen in de Haagse Beemden en Breda Zuid-Oost, IJpelaar.

De maatregel is nodig vanwege teruglopende inkomsten uit het rijk, en omdat het leengedrag verandert en terugloopt, zo wordt gesteld.

Als vervanging komen er uitleenpunten voor jeugd bij de basisscholen, komt er een bezorgservice voor minder mobiele ouderen, en wil de bibliotheek treinforensen helpen met een stationsbibliotheek. Ook komen er in de wijken haal- en brengpunten waar mensen via internet gereserveerde boeken kunnen afhalen. “De bibliotheek verwacht hierdoor op meer plekken in wijken zichtbaar te worden en meer mensen fysiek en digitaal te kunnen bedienen”, aldus de beleidsmakers. De nieuwe maatregelen worden samengevat onder de noemer Bibliotheek van de Toekomst.

Hoge Vucht is de eerste wijk in Breda waar Bibliotheek van de Toekomst wordt geïmplementeerd. De Bibliotheek Hoge Vucht sluit vanwege het eindigen van het huurcontract dat afloopt op 1 september 2013. In Hoge Vucht worden daarom Bibliotheek op school en Bibliotheek aan huis als eerste gerealiseerd. In samenwerking met het Buurthuis van de Toekomst en brede school Het Noorderlicht worden de mogelijkheden voor Taal & Werk, culturele programmering en haal- en brengpunten onderzocht.

Schatkamer en Rabobank dicht
Als gevolg van het sluiten van de bibliotheek zal ook Rabobank Breda de deuren in De Schatkamer in de zomer sluiten. Het is voor Rabobank Breda niet haalbaar om als zelfstandige vestiging open te blijven, omdat steeds meer klanten voor virtuele in plaats van fysieke kanalen kiezen. De geldautomaat en chipknipautomaat blijven wel gevestigd op de Groenedijk 175.