menu

Nieuws

Geen festival Boogiedown editie 2013

foto Raymond Tillieu
Wijnand Nijs

CENTRUM - Dit jaar komt er geen editie van het hiphopfestival Boogiedown. Het festival vond afgelopen jaar plaats op het Chasséveld, met als hoofdact Public Enemy. "Het financiële risico om een nieuwe zesde festivaleditie tot een goed einde te brengen, wordt mede door de financiële crisis op voorhand als te groot gezien", zo laat de organisatie weten.

Na drie gratis toegankelijke festivaledities zag de organisatie zich in 2011 al genoodzaakt om voor het eerst entree te moeten vragen. Nu twee jaar later lijkt de recessie waarin ons land zich verkeert de mooie toekomstplannen van de organisatie te dwarsbomen en voelt zij zich genoodzaakt om de verdere doorgroei uit te stellen.

De organisatie kan de vinger niet op één zere plek leggen. Naast de crisis die het lastig maakt sponsors te vinden, verwijst de Bredase organisatie naar de rigoureuze bezuinigingen van de overheid binnen de culturele sector. "Het feit dat potentiële bezoekers tegenwoordig steeds vaker tot het allerlaatste moment wachten met het aanschaffen van een entreebewijs, zorgt voor grote onzekerheid en levert een enorm financieel risico op", aldus de organisatie.

De gedachte dat de weersverwachting een grotere doorslaggevende factor is om het evenement al dan wel of niet te bezoeken dan de daadwerkelijke prijs/kwaliteitverhouding van het feitelijke product, zorgt voor veel onzekerheid voor de organisatie.

Op de vraag of dit het definitieve einde van het jaarlijks terugkerende hiphopfestival betekent, antwoord Loek Jurres, persvoorlichter van Stichting Boogiedown Nederland, stellig ontkennend. “We hebben inderdaad vanwege onder meer slechte weersvoorspellingen voorafgaande aan de afgelopen editie, het boekjaar nipt op break-even kunnen afsluiten. De afnemende subsidiebijdragen en lagere sponsoropbrengsten in combinatie met de sombere marktvooruitzichten vormen alleen voor dit jaar een te groot risico om het festival in de huidige vorm door te laten gaan. Zelf zijn wij als organisatie altijd gedreven om onszelf te overtreffen en in het huidige klimaat zien wij hiertoe geen reële kans."

"We gaan onze pijlen richten op 2014 om volgend jaar hard terug te komen. Hierbij bekijken we alle opties en zijn we ons aan het beraden of andere omstandigheden een solidere basis vormen voor een nieuwe editie van Boogiedown.”

Stichting Boogiedown Nederland blijft wel gewoon hiphopevenementen organiseren in samenwerking met bijvoorbeeld Mezz. Zo staan op donderdag 28 maart Hef + Team Vieze in Mezz, op donderdag 18 april komen de rappers van Dope D.O.D. naar de lokale poptempel en op vrijdag 10 mei brengt zelfs de Amerikaanse rapper Masta Ace wederom een bezoek aan Breda in het kader van zijn komende Europese tournee.