menu

Nieuws

Jurgen Wiegeraad wint Sint Joostpenning 2013

De winnende installatie van Jurgen Wiegeraad. foto Suzan Weevers
Wijnand Nijs

BREDA - Jurgen Wiegeraad, eindexamenstudent Grafisch Ontwerp aan AKV|St.Joost Breda, heeft tijdens de eindexamenceremonie vrijdag de Sint Joostpenning ontvangen. Hij ontving een geldbedrag van € 2500,- uit handen van wethouder Selçuk Akinci.

Naast de geldprijs ontvangt Jurgen een exemplaar van de bronzen Sint Joostpenning, met daarop zijn naam en het jaartal. De jury was met name getroffen door één van de twee projecten die de winnaar presenteerde, zo blijkt uit het juryrapport. ‘De winnaar legt een hele bijzondere relatie tussen beeld, geluid en technologie. Hij deed interessant onderzoek waarbij hij de stilte van natuur en mens heeft vertaald van geluid, naar beeld, naar muziek. De geluiden die hij opnam, zijn vastgelegd in speelbare partituren. De vorm van de presentatie die hij erbij gekozen heeft, past heel mooi bij zijn eigenzinnige en poëtische aanpak. De installatie geeft aan dat de ontwerper zeer materiaalbewust is.’

Jurgen Wiegeraad is gekozen uit een totaal van elf genomineerden. De jury bestond uit de directeur van de kunstacademie Femke den Boer, Mieke Gerritzen, directeur van het Museum of the Image (MOTI) Breda en René Pingen, directeur van het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch (SM’s).