menu

Nieuws

Kunstkameraden XXL verrast in Breda's Museum

Hide my tears behind a painted smile van Yvonne de Ridder en Seveke foto Freek de Swart
Freek de Swart

BREDA - In het Breda’s Museum is de tentoonstelling Kunstkameraden XXL begonnen. Het is een collectie van meer dan 70 kunstwerken gemaakt door kunstenaars en kinderen met een jeugdzorg achtergrond. Ook was het de eerste werkdag van de nieuwe jeugddirectie. Twee tieners met attitude die als taak hebben de jeugd naar het museum te trekken.

Praatjes en confetti
Vanwege een verlate wethouder had directeur Vera Hoogsteden tijd genoeg om uitleg te geven over Kunstkameraden XXL. “Er bestaan drie soorten kunst: wereldberoemde kunst, prachtige kunst die je doet verwonderen en kunst die je raakt en iets willen zeggen over de maatschappij. De werken van kunstkameraden horen bij die laatste categorie.”

Na nog een paar praatjes, een toneelstuk, wat confetti en een liedje was het tijd voor de opening. Twee dingen die meteen opvallen aan de Kunstkameraden XXL is de kwaliteit en de grote verscheidenheid aan kunstwerken. Er zijn schilderijen, beelden, videobeelden en stukken die niet te categoriseren zijn.

Vijvers en tranen
Sommige kunstwerken zijn ingewikkelde constructies over simpele dingen. Zoals het werk Rick’s visvijver gemaakt door Marieke Tol en Rick. Een tapijt achter glas gemaakt van visaas, veren, bladeren, stukjes stof en andere pluisdingen. Andere kunstwerken zoals Hide my tears behind a painted smile van Yvonne de Ridder en Seveke beelden juist op een geniaal eenvoudig manier moeilijke zaken uit. Ook is er nog werk dat nog niet af is. Want in de ruimte 'Panorama Pawanayare' zullen jonge en oude kunstenaars kunstwerken blijven maken tijdens de expositie.

De kunstwerken zijn ook handig voor hulpverleners. Activiteitenbegeleidster Jeske Bogaert van jeugdzorg Lievenshove zegt dat het maken van kunstwerken ervoor zorgt dat jongeren zich op een andere manier leren uiten. "Je kunt soms aan een kunstwerk zien wat er in iemands hoofd speelt. Dat kan dan aanleiding zijn tot een goed gesprek."

Choqueren
Tijdens de opening werd het publiek ook voorgesteld aan de nieuwe jeugddirectie. Zij zullen tijdens de expositie jongeren enthousiasmeren voor kunst. Wethouder Akinci noemde de 16-jarige Mariëlle van Gemkers de aanpakker van de twee. Senna van Poppel was met haar 13 jaar vooral de grote denker op de achtergrond. Senna vertelde na afloop van de opening dat ze hoopt met workshops en theater de jongeren het museum in te krijgen. Kunst moet volgens haar aanraakbaar zijn. Zelf raakte ze geïnteresseerd in kunst tijdens het skaten. "Ik zag daar mensen die bezig waren met graffititekeningen en dat wilde ik ook leren."

Hoewel haar tante kunstenaar is, heeft Mariëlle weinig met kunst. Wel houdt ze van choqueren en vindt ze het leuk om in de belangstelling te staan. Ze hoopt door haar nieuwe functie meer discipline en verantwoordelijkheid te krijgen. “Ik sta bij zo’n opening toch ineens te presenteren voor 100 man. Dan moet je het wel waarmaken."

De tentoonstelling is te zien in het Breda's Museum en is te bezichtigen tot 24 augustus