menu

Nieuws

Klûntocht 2015: 'Klunen meej Sterruh'

foto Pepijn Nagtzaam
Pepijn Nagtzaam

BREDA - In het noorden is de Elfstedentocht al jaren niet verreden, in Breda wordt de Klûntocht voor de negentiende keer op rij georganiseerd. Weer of geen weer, dorst en meer dorst: Breda is dan gevuld met deelnemers die hun stempels willen halen. Het thema is dit jaar ‘Klunen meej Sterruh’.

De Klûntocht is een Bredase traditie: het is een voorbereiding op carnaval, dat standaard drie weken later wordt gevierd. Verschillende cafés op en rond de Grote Markt krijgen namen van de elf Friese steden (en de Frieslandhal). Daarnaast zijn er, wegens het succes van de tocht, nog tien Friese bezienswaardigheden.

Jaarlijks lopen er zo’n vierduizend carnavalesk uitgedoste deelnemers mee. Die moeten bij elf horecagelegenheden een stempel halen. Als de stempel vol is kan de kaart ingeruild worden voor een Klûnkruisje.

Naast de reguliere deelnemers lopen er ook veel carnavalskapellen mee. De opening is om 13.30 uur op de Grote Markt, waarna er tot 18.00 uur gekluund wordt. Deelname is een stuk makkelijker dan bij de Elfstedentocht: kaarten zijn in de voorverkoop vier euro en op de dag zelf 4,50 euro.