menu

Nieuws

Grote Kwek: ‘Mijn liedjes zijn warm, carnavalesk en onvervalst Brabants’

foto
Screenshot Youtube
Bredavandaag logo
Amber Kuijs

BREDA - “Tante Greet is op dieet van witte wijn en meters bier. Tante Greet is op dieet en dat doet ze met plezier.” De nieuwste carnavalskraker van Grote Kwek, oftewel Willem Dekkers, heet dit jaar ‘Tante Greet is op dieet’.

“Mijn inspiratie komt eigenlijk van alles en niks”, vertelt Grote Kwek. “Tegenwoordig is iedereen maar altijd aan het diëten, mijn liedje gaat daarover maar dan op een andere manier. Met carnaval drinkt iedereen vooral veel bier en wijn en wordt er meestal erwtensoep en worstenbrood gegeten.”

En of hij zelf een tante Greet heeft? “Nee, ik moest een naam hebben die rijmt op dieet en zo kwam ik bij Greet.”

Carnavalsliedjes maken doet Willem Dekkers al 29 jaar. “Ik ben in ‘s Hertogenbosch opgegroeid met carnaval en maakte al liedjes toen ik in 1999 naar Breda verhuisde. Daar is daarna niks aan veranderd. Het is een virus waar ik mee besmet ben en dat nooit weg gaat.”

Over wat zijn carnavalskraker zo speciaal maakt is Grote Kwek erg duidelijk. “Ik ben nooit bezig om met mijn liedjes mensen voor schut te zetten, mijn teksten zijn niet schunnig of dubbelzinnig. Ik heb een totaal andere insteek, ze zijn warm, carnavalesk en onvervalst Brabants.”

“Er zijn mensen die echt op mijn nummer zitten te wachten”, zegt de muzikant. “Ik krijg veel positieve reacties, vooral dat het mij typeert. Er is zelfs een Grote Kwek Fanclub.”

“Tijdens carnaval ben ik te herkennen aan de grote kikker op m’n kop”, eindigt hij. “Ik ga zelf carnavallen, zit bij een dweilorkest en geef wat optredens. Een drukke carnaval dus.”

Lees ook: Bredase act Koos Stekkerdoos presenteert Zoige