menu

Nieuws

Christa te Dorsthorst wint St. Joostpenning 2017

foto
Puck Bertens
Christa te Dorsthorst
Wijnand Nijs

BREDA - Christa te Dorsthorst, student Beeldende Kunst aan AKV|St.Joost in Breda, heeft tijdens de examenceremonie op 30 juni de St. Joostpenning ontvangen. De winnares ontving een geldbedrag van € 2500 uit handen van Marianne de Bie, wethouder van Cultuur van de gemeente Breda.

Naast de geldprijs ontvangt Christa een exemplaar van de bronzen St. Joostpenning, met daarop haar naam en het jaartal. Met haar werk betrekt Christa de toeschouwer in een fysiek spel van tactiliteit, materialiteit en geur. Aan het werk loop je ogenschijnlijk voorbij, maar als je erbij stilstaat en nog eens kijkt, ontstaat er een spel met licht en kleur. Iets dat abstract en ongrijpbaar is en toch zeer fysiek aanwezig.

De jury over het werk van de winnares: “Het getuigt van enorme moed van deze jonge kunstenaar om zo weinig te doen, slechts een ingreep met een vergankelijk beeld, en toch de gehele ruimte te veranderen. Met enkel het subtiel beschilderen van de ramen ontstaat een veranderlijk beeld en is het alsof de kunstenaar hier ter plekke de minimal art opnieuw uitvindt. We zijn nieuwsgierig naar de verdere ontwikkeling van haar artistieke praktijk.”

Genomineerden
Christa te Dorsthorst is gekozen uit een totaal van zeven genomineerden. Naast Christa waren van de bacheloropleiding Vormgeving genomineerd: Job van der Wielen (Animatie), Vivian Heyms (Illustratie), Festus Toll (Film), Ruben Vlijm (Fotografie), Rob van den Belt en Robin van Gurp (Grafisch Ontwerp), Sjoerd Geerts (Ruimtelijk Ontwerp).

Gastatelier voor Emily Koo en Jesse Huiskamp
Naast de St. Joostpenning heeft de gemeente Breda dit jaar ook weer een prijs voor de meest ondernemende student(en) van AKV|St.Joost Breda beschikbaar gesteld. Emily Koo en Jesse Huiskamp, beiden student Fotografie, kunnen een jaar lang gebruik maken van een gastatelier en diverse aanverwante faciliteiten bij Electron. De fotografen waren voorgedragen door studiecoördinator Karin Krijgsman vanwege hun grote talent en doorzettingsvermogen. Beide studenten hebben een duidelijke ambitie om hun beroepspraktijk verder op te bouwen.

De expositie is gratis toegankelijk en te bezichtigen van zaterdag 1 juli tot en met woensdag5 juli van 11.00 tot 18.00 uur. Op maandagavond is de academie in ’s-Hertogenbosch geopend tot 21.00 uur. Op dinsdag 4 juli is de Bredase academie te bezoeken tot 21.00 uur.