menu

Nieuws

Stoepkrijt Festival Breda verzet: ‘In september mooier en groter’

foto
Amber Janssen
Een stoepkrijtkunstwerk bij het Valkenberg, eerder dit jaar.
Wijnand Nijs

BREDA - Het Stoepkrijt festival Breda dat deze zondag bij Pier 15 gehouden zou worden, is verzet naar september. “We hebben zoveel ideeën en enthousiaste reacties, dat we het mooier en groter willen maken”, geeft een van de organisatoren Billy Zomerdijk van Local Motion aan.

De nieuwe datum is hoogst waarschijnlijk zondag 17 september. “Wel bij Pier 15 en STEK, dat is zo’n gave plek.” Het festival ontstond een paar maanden geleden spontaan. “Voordat ik het wist had ik op Facebook een eventje aangemaakt. In eerste instantie was het een middelvinger naar de plaatselijke regels, waarin een verbod op stoepkrijten stond opgenomen. Inmiddels is het verbod geschrapt en is ook de gemeente enthousiast.”

Zomerdijk kreeg veel reacties én daarmee ideeën. “Er reageerden kunstenaars, zelfs internationale, die het een gaaf idee vinden. We willen kijken hoe we kunstenaars uit Europa naar Breda kunnen halen en hoe we het een leuk, jaarlijks evenement kunnen maken voor ouders én kinderen.”

De ideeën lopen uiteen van kunstenaars koppelen aan kinderen en van een wedstrijd voor scholen. “Net als het schoolvoetbaltoernooi, daar wil je als school aan meedoen. Als prijs een kunstwerk van een kunstenaar op het schoolplein? Goed idee!”

Zomerdijk deed research en verbaasde zich. “Ik dacht echt jeetje, wat je allemaal met stoepkrijt kunt. En ook in Breda zijn er mensen die die naar een next level brengen.”