menu

Nieuws

Little Symphonies debuteert met kwetsbare liedjes op Breda Barst

foto
Isabel van Schilt
Tom Gudde en Max Ventulé van Little Symphonies.
Wijnand Nijs

BREDA - Als de moeder van muzikant Maxim Ventulé overlijdt is het voor de muzikant duidelijk: dit verhaal wil hij vertellen in zijn muziek. Samen met Tom Gudde vormt hij Little Symphonies. “Het zijn dingen die ik zelfs niet direct tegen mijn naasten zou vertellen, maar die ik wel zing.”   

Ventulé kwam twee jaar geleden naar Breda voor zijn studie CMD aan Avans. In Vlissingen, waar hij opgroeide, maakte hij al muziek met de band Keaton. Funk, stevige stoere liedjes. “Die ik meestal niet schreef”, vertelt de 20-jarige muzikant.

Op Avans ontmoette Maxim Tom (22). Ook muzikant, gitarist van de Bredase band There There, waar het ook stevig aan toe gaat. Post-rock. De bands van de twee traden al eens samen op en werkten ook samen aan December Tapes, waarin Bredase bands zich samen van een andere kant laten zien.

Ouderlijk huis
Dat doen de twee muzikanten ook in Little Symphonies. De eerste twee singles, Early Train Home (release 25 aug.)  en Hiraeth klinken kwetsbaar. Dat zijn ze ook, vertelt Maxim, die verantwoordelijk is voor de zang. “Voor mij is dit heel persoonlijk. Mijn moeder is afgelopen maart overleden, nadat ze anderhalf jaar ziek was. Hiraeth gaat over mijn thuis, mijn ouderlijk huis dat wegviel toen mijn moeder overleed.”

“Het gaat ook over de relatie met mijn vriendin die in die periode uitging. Ik bracht haar naar de eerste trein naar huis ”, vervolgt hij. “Pas toen viel me op dat ze een tas had waarop op stond ‘vroeger waren we onsterfelijk’. Dat raakte me. Het staat voor de naïviteit die je hebt, voor volwassen worden. Je gaat er vanuit dat niets eindig is.”

Het tegendeel bleek waar, merkte Maxim. In de periode kort voor het overlijden van Maxims moeder ontstond Little Symphonies. “We waren in de studio aan het werk toen Maxim het verhaal vertelde over de ziekte van zijn moeder. Ik zat achter de drums en heb geloof ik nooit zolang iets gezegd.”  

Samen sleutelden ze de afgelopen maanden aan liedjes in de studio van There There. “Samen spelen we precies genoeg instrumenten om alles zelf te doen”, vertelt Tom, die drum, bas, gitaar voor zijn rekening neemt. Maxim doet leadzang, gitaar, piano.

Album
Eind dit jaar moet dat tot een album leiden. ““We used to be immortal gaat dat heten”, vertelt Maxim. “De titel verwijst naar de tas en het besef dat de belangrijke dingen in het leven eindig zijn. Alle liedjes over het afgelopen half jaar, wat daarin is gebeurd.”

“Het zijn liedjes die heel dichtbij zijn, waarin ik me ook niet kan verschuilen achter instrumenten. In de teksten vertel ik verhalen die ik zelfs niet direct aan mijn familie zou vertellen.”

Videoclip
Eind augustus verschijnt de eerste single, compleet met videoclip. De liedjes, waarvoor de twee hun inspiratie vonden bij artiesten als Bon Iver, Wilco en Agnes Obel, zijn breekbaar. Anders dan de muziek die ze normaal maken. “Als het verhaal mensen raakt, vind ik het een geslaagd project”, stelt Maxim.”

Tom: “Maar natuurlijk willen we zoveel mogelijk mensen bereiken.”
Maxim: “Als luisteraars iets herkennen, dat zou mooi zijn.”

Little Symphonies staat tijdens Breda Barst zondags op het Foodcourt-podium.