Palm Parkies: bij mooi weer goed voor een afgeladen vol park.
Palm Parkies: bij mooi weer goed voor een afgeladen vol park. Foto: Perry Roovers/SQ Vision

Parkies 2018: Boris (2x), Bijtels en biertjes (met statiegeld)

Door: Wijnand Nijs Cultuur

BREDA - Het aftellen kan beginnen. Nog een paar weken en dan is het weer zeven weken lang elke dinsdag feest in het Valkenberg. Vanaf 10 juli neemt Parkies het stadspark geheel over en komen duizenden Bredanaars voor muziek én vooral gezelligheid naar het park.

Want laten we eerlijk zijn, dat er een band speelt is voor de meeste bezoekers slechts een excuus om naar het park te gaan en vooral veel vrienden en bekenden te ontmoeten onder genot van een biertje, al dan niet van de hoofdsponsor.


Muziek

Voor degenen die wel van de band laten afhangen of ze dinsdags naar het park gaan. Dit is het muzikale dinsdagprogramma van deze zomer: Pater Moeskroen (10-7), Bongomatik (17-7), Boris (24-7), Goodluck feat. Boris Smith (31-7), Handsome Poets (7-8), Parkies Pop met Bredaas talent (14-8), De Bijtels (21-8).

Terug naar de biertjes. Die komen van de bierpartners Palm en Cornet. “De gasten kunnen kiezen voor een herbruikbare beker”, vertelt organisator Bas Witlox. “Op die manier willen we het afval terugbrengen.” Daarom krijgen gasten die hun wegwerpbeker terugbrengen ook een korting van een cent op hun drankje. Een cent? “Dat kan omdat we met de Parkies pas werken, anders zou dat inderdaad niet kunnen.”

Blik
Anders dag afgelopen jaar is het glas- en blikverbod aangepast. “Dit jaar is alleen glas verboden, blikjes zijn wel toegestaan.” De maatregel werd afgelopen jaar op stel en sprong ingevoerd nadat beveiligers zouden zijn belaagd door agressieve bezoekers.”


Bredase bands

Bij deze 21e editie van de Parkies, ooit begonnen als Valkenbergconcerten, krijgen ook lokale bands de kans op te treden. “Dat noemen we Parkies Pop, een selectie van bandjes uit Breda, die zich de afgelopen maand konden aanmelden. Die bands kiezen we samen met Mezz uit. Onze programmeur en de Mezz hebben onze voorkeur al uitgesproken. Komende week maken we de namen bekend.”

Wat verwacht Witlox van de opkomst. “Afgelopen jaar hadden we drie mindere, twee mooie en twee normale dinsdagen. We hopen voor dit jaar op vier mooie dinsdagen, dat zou fijn zijn.”

De bar gaat elke dinsdag open om 19.30 uur. Bij mooi weer zelfs al om 18.00 uur. Het concert begint om 20.15 uur. Parkies sluit telkens om 23.00 uur.