Het terrein van Boykes Speelhoeve waar de Buurtmarkt onder andere plaatsvindt
Het terrein van Boykes Speelhoeve waar de Buurtmarkt onder andere plaatsvindt Foto: Facebookpagina Boykes Speelhoeve

Eerste Buurtmarkt Tuinzigt dankzij cheque Tiësto: 'We zijn hem nog altijd dankbaar'

Door: Guus Arnouts Cultuur

BREDA - Vorig jaar belde het management van Tiësto de nietsvermoedende Ivonne Peeters- van den Broek op. Uit handen van de dj ontvingen zij en haar man 15.000 euro voor 'hun' Boykes Speelhoeve in de wijk Tuinzigt. Aanstaande zondag vindt de eerste Buurtmarkt in Tuinzigt plaats.

Ook andere projecten in Tuinzigt, waar Tiësto opgroeide, kregen een cheque uitgereikt. Peeters besloot het geld niet in één keer uit te geven, maar het te verspreiden voor allerlei activiteiten en initiatieven. "Zo was er vraag vanuit de wijk voor een rommelmarkt. Vooral ouderen klopten bij ons aan. Maar Tuinzigt zou Tuinzigt niet zijn als we dankzij het enthousiasme van de bewoners de markt gezellig uitbreiden." En zo geschiedde. Inmiddels is de Buurtmarkt goed voor een volle dag aan activiteiten voor iedere bewoner van de wijk.

Samenbrengen
"Er komt een Bredase look a like van André Hazes, er zijn workshops en worden de minder mobiele ouderen opgehaald door de riksja's die door de gemeente beschikbaar zijn gesteld, zodat ook zij er gewoon bij kunnen zijn. Daarnaast zijn er springkussens voor de kinderen en dat allemaal rondom de gezellige rommelmarkt. Er is écht voor jong en en oud iets te doen." Peeters vindt het belangrijk dat er evenementen in de wijk worden georganiseerd. Normaal gesproken worden er vanuit Boykes Speelhoeve vooral sportieve activiteiten georganiseerd, nu vond ze het echter tijd voor een evenement voor alle leeftijden. "Ouderen en jongeren komen tegenwoordig minder buiten. Dat merk je. Dus willen we die verschillende groepen met elkaar in contact brengen."

Liefde voor de wijk
Tussen neus en lippen door is hoorbaar dat Peeters het vooral uit liefde voor 'haar' wijk doet. "Mijn man en ik zijn hier geboren en getogen en altijd blijven wonen. Ons hart ligt in Tuinzigt." Ze zag alle kinderen opgroeien, zo ook de gulle dj. "Ik weet nog dat we weleens een video gingen huren bij Tiësto die als tiener in een videotheek op de Haagdijk werkte." Volgens haar heeft de wijk een wat mindere tijd achter de rug. "We zien nu dat bewoners er weer de schouders onder willen zetten en zo ontstaan er hier weer mooie dingen."

De Buurtmarkt wordt aanstaande zondag van 10.00 tot 15.30 uur gehouden.