De expositie in de hal van Van Puijfelik.
De expositie in de hal van Van Puijfelik. Foto: Wijnand Nijs

Aantal betalende bezoekers BredaPhoto meer dan verdubbeld

Door: Wijnand Nijs Cultuur

BREDA - Het aantal betalende bezoekers aan BredaPhoto Festival is verdubbeld ten opzichte van 2016. Dit jaar kochten 14.000 bezoekers een regulier ticket, nog eens 11.000 betaalden via deelname aan bijvoorbeeld een rondleiding.

BredaPhoto duurde van 5 september t/m 21. In die zeven weken ontving het festival naast de circa 25.000 betalende bezoekers ook circa 55.000 niet-betalende bezoekers bij de exposities in de Bredase binnenstad en de Belcrum. “Hiermee is het festival ook zakelijk een succes te noemen”, aldus de organisatie.

“Het weer heeft ons enorm geholpen in de weekends”, geeft Marianne Robben namens de organisatie aan. “Daarmee is het bezoek een mooie samenloop van een goed festival, goede marketing en een goede organisatie. 2016 was het ook mooi weer, dus wat dat betreft is dat goed vergelijkbaar.” Twee jaar geleden kochten zo’n zesduizend mensen een regulier kaartje en waren er zo’n tienduizend betalende bezoekers in totaal.

Tijdens de zeven weken van het festival bezochten 3.500 kinderen van groep 7 en 8 uit Breda en omliggende gemeenten het fotofestival. Ter voorbereiding ontvingen de deelnemende scholen een uitgebreid lespakket. Voor jongeren uit het voortgezet onderwijs was er een speciaal programma gericht op middelbare scholen uit Breda en omstreken en op Mbo’s met een fotografie- of kunstprofiel.

To Infinity and Beyond
De achtste editie van BredaPhoto Festival stond in het teken van het thema To Infinity and Beyond: over de impact van de alsmaar voortrazende technologie en wetenschap. De 58 fotografen op het festival lieten zien hoe technologische vooruitgang onze wereld ingrijpend verandert.

Blikvanger op het Chassé Park was dit jaar het speciaal door architectenbureau MVRDV ontworpen openluchtmuseum The Infinity Path. Daar hing ook de door het publiek meest gefotografeerde en op sociale media gedeelde foto: het door Osborne Macharia gemaakte beeld van de Nigeriaanse dierenfluisteraar van de Hausa-stam in felgekleurd maatpak met zijn aap als metgezel.


BredaPhoto festival editie 2020

De volgende editie van BredaPhoto vindt plaats van 9 september t/m 25 oktober 2020. De organisatie zoekt voor die editie naar verdere internationalisering en verjonging van het festival met meer buitenlandse bezoekers en jongeren.

Het Infinity Path.
Het Infinity Path.
Geert van Kesteren in de Koepel.
Exposities in de voormalige Van Puijfelikhal tijdens BredaPhoto 2018.
Exposities in de Backer & Ruebhal tijdens BredaPhoto 2018.
Exposities in de voormalige Van Puijfelikhal tijdens BredaPhoto 2018.
Exposities in de Backer & Ruebhal tijdens BredaPhoto 2018.
Afbeelding