Afbeelding
Foto: Screenshot Trailer

Franks Filmtip: De Libi

Cultuur

BREDA - Wekelijks belicht filmliefhebber Frank Spreuwenberg een film die in een van de Bredase bioscopen draait. Deze week: De Libi. Te zien in: Kinepolis.

Voor wie geen tiener is, laat deze film een onbekende wereld zien. En dat is precies de reden waarom je hem moet gaan zien. Nederland verkleurt en de tieners kloppen op de deur. Ze willen meedoen. In de politiek heet dat plechtig inclusiviteit. De film toont wat daar in de praktijk bij komt kijken voor gastjes van een jaar of achttien, die niet zijn opgetrokken uit kaas en boerenkool.

Bij M

Bij het televisieprogramma M gingen ze tekeer als jonge honden. Regisseur El-Hamus (21) en hoofdrolspeler Wahib (18) – bekend van de serie Mocro Maffia. Ze starten luidruchtig zodra ze de kans krijgen over hun film te vertellen. Hard lachend praten ze door M heen, die probeert uit te leggen waar De Libi over gaat. Met teksten als: “Deze jongen staat echt voor nu”, probeert regisseur El- Hamus duidelijk te maken dat de film aanknoopt bij het dagelijks leven dat Wahib had. Wahib, die in een oranje rescue jas aan tafel zit, zegt: “Ook al heb je nul euro in je zak, besef dat je één miljoen waard bent”, hij noemt M een schatje en wijst de topscheidsrechter Bjorn Kuiper, die ook aan tafel zit, er op dat ook hij vroeger erg onzeker was. Als Hugo Borst een opmerking over voetbal maakt, vragen ze op luide toon aan de bewaking om Borst af te voeren.

Een roadtrip door Amsterdam in een invalidewagen

Het verhaal is snel vertelt. Bilal en Kevin (Kev) hebben een Marokkanse achtergrond, Gregg een Surinaamse. Ze zitten alle drie op het VMBO. Een paar leuke meiden nodigen Bilal en Kev uit naar een bekende club in Amsterdam te komen. Daar kom je niet zomaar in. Er is een gastenlijst en daar moet je op staan. Bovendien wordt verwacht dat je een fatsoenlijk pak aan hebt. De film vertelt hoe dát ze proberen te fiksen. Daarvoor hebben ze de hulp van Kev nodig, die met een smoes uit school wordt gelokt. Want Kev kent iemand, die weer iemand kent en die zou misschien kunnen helpen. Het trio is rond de achttien en staat aan de vooravond van het eindexamen, maar school is niet hun wereld. Bilal zegt dat hij niet kan stilzitten. Ook Gregg heeft het niet makkelijk met school, maar wil wel verder leren, want hij verwacht dat Bilal na de vakantie bananen gaat verkopen op de markt en dat wil hij niet. Ze rijden rond in een knalrood invalide autootje waarop het logo van Ferrari is geplakt. Met veel bravoure en lawaai, met zwaaiende armen, elkaar wegduwend en omarmend, rijden ze door Amsterdam en wordt er contact gelegd met een half broer van Kev die in drugs handelt en belanden ze op een broeierig studenten feest in Zuid. Alles besprenkelt met de straattaal die bij deze jeugd gangbaar is. Zebi betekent lul. De libi staat voor zoiets als: ‘zo is het leven’. Er is geen ondertiteling. Wie die taal niet kent, mist details, maar niet de grote lijnen.

Deze film breekt een
lans voor jongeren

Volgens regisseur El-Hamus breekt deze film een lans voor jongeren. Het is inderdaad geen Sjors en Jimmie waarin kwajongens streken vooral vertedering opwekken, maar laat de uitdagingen zien waar de jongeren van nu, die niet zijn opgetrokken uit kaas en boerenkool, maar zijn groot gebracht met couscous of kousenband, in Nederland voor staan. Als je een kleurtje hebt sta je met één nul achter en daar moeten deze jongeren zich doorheen zien te knokken. Dat gebeurt met veel branie, want achter die stoerigheid schuilt een boel onzekerheid. Maar ook heel veel plezier en dat komt over, je kunt geen hekel aan ze krijgen. De toon is positief. Ook zij dromen, ze willen in deze witte wereld gezien en gewaardeerd worden. En ze zijn bereid daarvoor te knokken. Het valt niet mee de exclusieve club binnen te komen en dat is misschien wel een iets te voor de hand liggende metafoor voor het leven van alle dag.

Inclusiviteit

Voor wie geen tiener is, is dit een onbekende wereld. En dat is precies de reden waarom je deze film moet gaan zien. Nederland verkleurt en de tieners kloppen op de deur. Ze willen meedoen. In de politiek heet dat plechtig inclusiviteit. De film toont wat daar in de praktijk voor gastjes van een jaar of achttien bij komt kijken. Een geloofwaardig verslag van het dagelijks leven in de grote stad van jongens die zich omhoog willen knokken, maar nog niet goed weten hoe. Dus ook voor tieners aanbevolen.

Film: De Libi

Regie: Shady El-Hamus

Met: Bilal Wahib (Bilal) Daniel Kolf (Gregg) en Oussama Ahmmoud (Kevin) e.v.a.