Zorg om sloop ‘unieke’ kunstwerken Heuvel 100

HEUVEL – De twee kunstwerken die het pand Heuvel 100 rijk is zijn hun voortbestaan niet zeker. Met de sloop van het gebouw dreigen ook de mozaïeken aan de muur ten onder te gaan.

Volgens de bezorgde Erna van Olphen ziet het er niet positief uit voor de ‘unieke’ kunstwerken. De gemeente stuurde haar eerder al een brief dat jaren geleden een zoektocht naar de kunstenaar niets opleverde, waardoor ook de waarde niet is vast te stellen.

“Het is naoorlogse kunst en daarom heel bijzonder. Het gaat me ook aan het hart dat zoiets vernietigd wordt. Er moet wel over worden nagedacht en er moet volgens de wet worden gehandeld. Er is al zoveel onnodig gesloopt in Breda. Daarvan krijg je achteraf spijt”, meent Van Olphen die in wijk Heuvel is geboren.

Een paar jaar geleden trok de gemeente de conclusie dat het werk in slechte staat verkeerd en dat eventuele herplaatsing en restauratie de nodige kosten met zich meebrengt.

‘Een eventuele investering hierin is pas relevant als blijkt dat het om een object gaat dat een aanzienlijke waarde vertegenwoordigt, bijvoorbeeld omdat het uniek is of door een bekende kunstenaar is ontworpen. De kunstenaar is bij ons echter niet bekend. Maar ook al blijkt het een waardevol object te zijn dan zal een afweging moeten worden gemaakt’, zo vermeldt de gemeente in de brief.

Eigenaar woningcorporatie Laurentius zegt bekend te zijn met de kunstwerken, maar meldt geen interesse te hebben. “Ze komen ook niet terug in de nieuwbouw. Ze zijn blijkbaar in erg slechte staat. Mevrouw Van Olphen mag ze van ons zo van het gebouw afhalen”, zegt een woordvoerder.

Van Olphen fietst regelmatig langs het pand aan de Dr. Struyckenstraat, wanneer ze haar dochter bezoekt. “De kunst is daarom heel herkenbaar. Het is al jammer dat het gebouw wordt gesloopt, maar het is extra zonde als ook de kunstwerken verdwijnen. Ik hoop dat ze gered kunnen worden.”

05/01/2011 18:25 - De Stilte verkoopt aandelen voor nieuw dansfestival 05/01/2011 16:43 - Breda koploper in zuinige straatverlichting

Er zijn nog geen reacties

Haha komisch gewoon er

Haha komisch gewoon er aftrekken die rotzooi en bij het grof vuil zetten. De enige die hier kunst in zien zijn de makers zelf. Daar gaan dan belasting centen naar toe echt niet. Maar op meerdere plekken in Breda heb je van die onzinnige werken die de gemeente ons alleen geld kosten.