menu

Nieuws

‘Jaarlijks zeven- tot tienduizend AirBnB overnachtingen in Breda’

foto
google
Wijnand Nijs

BREDA - Bredase aanbieders op AirBnB zijn goed voor zo’n zeven- tot tienduizend overnachtingen per jaar. Dat stellen onderzoekers van de gemeente Breda.

Breda kent ongeveer 80 AirBnB locaties volgens het onderzoek. “Dit aantal varieert echter met de dag. Het aanbod is zeer divers en gaat van een woning tot een kleine kamer. De locaties bevinden zich vrijwel allemaal in het stedelijk gebied van Breda”, aldus het college in antwoord op vragen van de VVD.

De vraag over de AirBnB-locaties komt voort uit het plan dat Breda aan het maken is voor het hotelaanbod in de stad. Komende tijd gaat Breda deze zogenoemde hotelvisie aanscherpen. basis is dat er niet meer hotelkamers nodig zijn, maar dat er wel behoefte bestaat aan een diverse aanbod.

Volgens de gemeente blijkt dat bestaande B&B’s zich ook onder de noemer AirBnB aanbieden. “Op grond van gegevens over de wereldwijde gemiddelde bezettingsgraad wordt geschat dat de lokale particuliere kamers en woningen via AirBnB jaarlijks goed zijn voor 4.000 à 5.000 verhuringen in Breda, ofwel circa 7.000 tot 10.000 overnachtingen.”

Dit komt neer op twee tot drie procent van het totaal aantal overnachtingen in hotels, pensions en B&B’s in de gemeente. “Op dit moment dus nog een zeer geringe ‘markt’.”                  

De particuliere aanbieders zijn daarmee volgens de gemeente geen concurrent van de bestaande hotels. Airbnb’s kunnen bijvoorbeeld bij grote evenementen zorgen voor een ‘flexibele schil’ van overnachtingscapaciteit. “Daardoor kunnen er tijdens dergelijke pieken meer mensen in Breda verblijven, met een positieve economische spin-off voor de stad.”