menu

Nieuws

Breda stap dichterbij titel Beste binnenstad 2017-2019

De cover van het bidboek.
Wijnand Nijs

BREDA - Breda heeft donderdag het bidbook voor de stedenwedstrijd om de titel Beste Binnenstad 2017- 2019 ingediend bij de vakjury. Daarmee is Breda officieel finalist in deze strijd, waarin het Den Haag, Arnhem, Enschede en Nijmegen treft als tegenstrevers.

Op 12 september maakt de jury duidelijk welke stad doorgaat naar de finale. Onderwerpen die in het bidbook aan de orde komen, zijn ‘samenwerking, duurzaamheid, mobiliteit, gastvrijheid, wonen, promotie en cultuur’.

Als Breda het tot de finale schopt, behoort ook een publieksonderzoek bij de afwegingen van de jury. Voor dit onderzoek komt een App beschikbaar waarmee bezoekers en fans van de finale-steden hun ervaringen, meningen en beoordeling kenbaar kunnen maken.

In het bidbook laat Breda door het beantwoorden van 23 vragen zien wat het heeft gedaan en doet om de binnenstad aantrekkelijker te maken. “Dat was een intensieve klus waarbij het nodig was keuzes te maken, ook vanuit het gegeven dat het aantal woorden gelimiteerd was”, laat wethouder Boaz Adank (VVD, economie) weten in een persbericht van de gemeente.

De opsomming laat volgens hem veel moois zien. Haast teveel om op te noemen. “Tegelijkertijd weten we, dat wie beweert op alle fronten te excelleren, inboet aan geloofwaardigheid. We hebben gehoor gegeven aan de oproep van de jury om goed te focussen.”

Centrummanager Koert Vermeulen geeft aan dat de hele exercitie om de vragen van de jury te beantwoorden, de stad en de betrokkenen de kans gaf ‘opbouwend kritisch te kijken naar onze binnenstad en hetgeen we er samen voor elkaar gekregen hebben’. “Vanzelfsprekend willen wij graag de felbegeerde titel opnieuw in de wacht slepen, maar één ding hebben we alvast in de ‘pocket’: de samenstellers van het bidbook - en met hen heel veel Bredanaars - zijn trots op hun binnenstad.”

Op de cover van het bidbook staat een foto van Paul Ranft, die het Kasteel en Grote Kerk omarmt op een bijzonder moment. De foto werd gekozen in een fotowedstrijd van InBreda, waaraan 100 fotografen deelnamen.

Het complete bidbook is verzameld op www.bredavoorbestebinnenstad.nl.