CM heeft bij Albert Heijn een nieuwe manier van betalen geïntroduceerd.
CM heeft bij Albert Heijn een nieuwe manier van betalen geïntroduceerd.

AH in zee met CM voor pin- en kassaloos betalen

Door: Wijnand Nijs Economie

BREDA - Shoppen bij de supermarkt en dan naar buiten lopen met je boodschapjes zonder dat je langs de kassa bent gegaan. Niet als winkeldief, maar gewoon legaal. Het Bredase techbedrijf CM maakt het sinds deze maandag mogelijk bij Albert Heijn.

Het Bredase bedrijf won aan het begin van dit jaar een door AH uitgeschreven pitch, vertelt Jeroen van Glabbeek. "Albert Heijn wist dat het iets wilde met drempelloos winkelen, maar wist niet precies hoe."

Technieken

Programmeurs van CM gingen daarop aan de slag. "Uiteindelijk hebben we twaalf verschillende technieken aan elkaar gekoppeld om dit mogelijk te maken", legt Van Glabbeek uit.

Want hoe werkt het precies bij deze eerste AH-winkel in het AMC in Amsterdam? "Je koppelt eenmalig een pasje met een app aan je telefoon. Daarna kun je met dat pasje of met je Android-telefoon bij het schap een label aantikken."

Groen lichtje
Daarmee is het product afgerekend. "Er gaat een groen lichtje branden dat je heb betaald. Als je dan binnen tien minuten geen volgend product op die manier pakt, krijg je een smsje dat je hebt afgerekend."

CM verwacht dat dat deze nieuwe techniek snel wordt verspreid. "Dit is de eerste keer in Europa dat dit wordt toegepast, maar de behoefte bij winkels is er. Op deze manier wordt je als klant niet opgehouden bij de kassa. Supermarkten als AH kunnen daardoor kassa-medewerkers anders inzetten. Dit is de Uber-beleving die mensen willen. Kopen zonder af te rekenen."

Vertrouwen

Volgens Van Glabbeek zijn er voldoende waarborgen ingebouwd om te zorgen dat er geen misbruik gemaakt wordt. "Supermarkten hebben al ervaring met zelfscankassa's. Het vraagt uiteraard vertrouwen, en er zullen ook ongetwijfeld steekproeven komen. Wij hebben ingebouwd dat mensen die onvoldoende saldo hebben alsnog in de gelegenheid worden gesteld om op een andere manier te betalen."

AH gaat de techniek de komende weken verder uitrollen, eerst bij de AH-to-Go's op stations. "Want juist daar wil je niet het risico lopen in een lange wachtrij bij de kassa te komen."