Toekomstdroom van buurtbewoner Stef Goedhart.
Toekomstdroom van buurtbewoner Stef Goedhart. Foto: Stef Goedhart / BredaVandaag

Tijdelijke huurders in oude rechtbank

Door: Wijnand Nijs Economie

BREDA - De Rijksvastgoeddienst heeft enkele ruimtes in de oude rechtbank tijdelijk verhuurd in het kader van leegstandsbeheer. Op dit moment zijn er bruikleenovereenkomsten met vier startups, laat de gemeente weten. 

Een coaching bedrijf, een IT-bedrijf, een bedrijf dat sportbegeleiding verzorgt voor mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt en opslag voor Futuredome Events.

De rechtbank wordt later dit jaar eigendom van de gemeente Breda, die het pand overnam van het Rijk na de verhuizing van de rechtbank naar de Stationslaan. De twee naastgelegen panden die ook door de rechtbank gebruikt werden, zijn van particulieren. Ook voor deze panden geldt een voorkeur voor wonen.  

Wonen is de meest voor de hand liggend bestemming voor de locatie van de oude rechtbank aan de Sluissingel. Daarmee zou de woonwijk die er al is versterkt worden en zou ook het winkelgebied aan de Haagdijk op die manier versterkt worden.

Of dat wonen gebeurt in de huidige bebouwing, is nog niet helder. “De rechtbank zelf is een markant gebouw, de vraag is of je daar nog iets mee kan en of dat betaalbaar zou zijn”, laat een woordvoerder weten. Samen met de andere pandeigenaren werden drie toekomstscenario’s uitgewerkt. Ook wordt er onderzocht of de Fellenoordstraat een upgrade kan krijgen.

De andere twee gebouwen zouden relatief makkelijk verbouwd kunnen worden. “Het is wel de vraag of je daarmee het beste resultaat voor deze plek doet en of je het soort woningen kan bouwen waar de stad het meest behoefte aan heeft, bijvoorbeeld de middeldure huursector.”

De gemeente verwacht het onderzoek naar de bestemming dit jaar af te ronden. Het onderzoeksresultaat wordt dan ook besproken met de buurt. Of de voormalige rechtbank tijdelijke andere invulling krijgt, is nog niet helder. Dat hangt volgens de gemeente af van de technische staat van het gebouw en van de nog te bepalen ontwikkelingsvisie.